Catalunya es prepara davant l'onada de calor que va començar dimecres. Les elevades temperatures afecten les comarques d'interior del país, on superaran la temperatura dels 40 °C, mentre que a la costa es traduirà en xafogor i nits tòrrides. Es tracta d'una massa d'aire provinent del nord d'Àfrica, la qual cosa també provoca un elevat risc d'incendi arreu de Catalunya. 

Actualment Catalunya es troba en un risc d'incidència molt alt, una situació que no es veia des de fa 18 anys. Les zones que corren més risc són el Vallès, la Catalunya Central i Ponent, on s'han tancat els parcs naturals. L'onada s'espera que, com a mínim, duri fins dilluns.

Ajudes als ciutadans

Les administracions també han fet alguns preparatius per evitar problemes de salut i poder suportar l'onada de calor. A tall d'exemple, Barcelona compta amb 162 refugis climàtics perquè hi puguin anar les persones més vulnerables a la calor. Així, han obert portes una quarantena de biblioteques, nou museus, 11 escoles i 19 complexos esportius, entre d’altres.

També s’han habilitat espais exteriors en 46 parcs i jardins. Com a la capital catalana, municipis de l’entorn com Molins de Rei i Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat, també han posat a disposició de la ciutadania equipaments municipals com teatres o espais als mercats. A Molins, el casal d’avis del barri del Canal s’ha omplert de persones que no disposen d’aire condicionat a casa o que tot i tenir-ne han preferit anar al casal davant l’increment del preu de la llum.

Fonts d'aigua

L'Ajuntament de Figueres també està instal·lant fonts d'aigua en diversos punts de la ciutat per facilitar que els vianants es refresquin durant les hores de més calor d'aquests dies. El consistori també ha començat a trucar a la gent gran en situació vulnerable per donar-los consells per passar millor aquests dies i també fan un seguiment de les persones sensellar.

A més, el govern local obre el menjador social cada dia entre les dotze del migdia i les vuit del vespre per oferir un refugi climàtic a aquells qui ho necessitin. També s'ha reforçat la presència d'efectius de la Guàrdia Urbana i de Protecció Civil.

Maldecaps pel banc de sang

L'onada de calor també suposa maldecaps, com ara que el Banc de Sang i Teixits ha alertat que l'onada de calor podria "fer trontollar" l'estat actual de les reserves. Per això, ha fet una crida a la conscienciació ciutadana per arribar a entre 800 i 1.000 donacions diàries per als tractaments dels malalts. A més, ha apuntat que els contagis de covid-19 provoquen que moltes cites de les campanyes de donació quedin disponibles.

Fins i ara, i des del 15 de juliol, 18.900 persones han donat sang a Catalunya i això ha permès el tractament dels malalts als hospitals. Les plaquetes presents a la sang tenen una durada de cinc dies i per això és important mantenir el ritme diari de donacions.

 

Imatge principal: Dona en una font donant aigua al gos / Montse Giralt