L'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha constatat 136 incidències LGTBI-fòbiques en el que portem de 2021 a Catalunya, 55 de les quals a Barcelona. L'última, de caràcter verbal, ha tingut lloc avui mateix al migdia, a l'Estació de Sants de la capital catalana. Allà, segons han denunciat fonts properes a la víctima, dos joves han insultat i han amenaçat de mort una persona trans.
A finals de juny, l'OCH va avisar que durant el 2020, la violència contra les persones del col·lectiu va créixer un 18,2% respecte al 2019, en gran part degut a l'impacte de la pandèmia. Aquesta va generar un context on "les discriminacions vinculades a problemes de convivència en habitatges i comunitats de veïns i veïnes s’han incrementat", segons l'associació. Durant tot l'any passat, l'Observatori va registrar 189 incidències arreu del territori, una xifra que segurament serà superada aquest any, ja que en només sis mesos i mig, ja se n'han notificat més de 130.
Lleis pels drets LGTBI
En un comunicat, l'entitat ha recordat que el 2014 Catalunya va aprovar la llei per garantir els drets de les persones LGTBI i erradicar l'LGTBI-fòbia, "fruit de l'activisme polític del teixit associatiu LGTBI". Però subratlla que, un cop "blindats per llei els drets", calen "polítiques públiques efectives" per garantir-los de manera pràctica. En aquest sentit, l'Observatori indica que darrere de les dades hi ha "situacions que s'han de gestionar, acompanyar", a través de serveis d'assessorament jurídic i acompanyament psicosocial com els que ofereix la mateixa entitat.
A principis de juliol, el grup parlamentari PSC-Units per Avançar va presentar una proposta de resolució per declarar Catalunya una zona lliure de violència contra les persones del col·lectiu. Tot l'hemicicle es va posar d'acord i va votar-hi a favor, a excepció de VOX. El partit ultra va acusar la resta de formacions de voler imposar una "agenda ideològica", i al mateix temps va lloar les polítiques del govern hongarès, profundament discriminatòries i expedientades per l'UE.
No són casos aïllats
El portaveu de l'Observatori, Eugeni Rodríguez, ha indicat que les "víctimes han de ser les protagonistes del procés", i ha subratllat també que les discriminacions al col·lectiu queden paleses en les agressions físiques però també en tractes "inadequats", assetjaments escolars i laborals, victimitzacions secundàries o discursos d'odi, entre d'altres.
En aquest sentit, l'entitat també denuncia que justament aquests casos es veuen com a "aïllats", i per tant, no es posa el focus en una "problemàtica social" com és l'LGTBI-fòbia que "legitima les pràctiques discriminatòries". Per això reclama "polítiques públiques LGTBI que vagin a l'arrel de desconstruir aquest sistema social" que "ofega" el col·lectiu. Per exemple, ha exigit estratègies a curt termini per atendre "de manera efectiva" a les víctimes i aturar la "sensació d'impunitat que sobrevola la societat", que ha quedat palesa novament en les darreres agressions i discriminacions.
Manifestació a Barcelona
L'Observatori ha tret aquesta dada tan preocupant la vigília de la manifestació convocada per la Plataforma LGTBIcat i per Pride Barcelona per denunciar els últims atacs LGTB-fòbics. Dia 6 de juliol, ja es van manifestar centenars de persones a Barcelona per denunciar l'assassinat de Samuel Luiz, un jove gai d'A Coruña a qui van apallissar a crit de "maricón". Tres dels presumptes assassins ja han ingressat a la presó. Hores abans, d'aquesta concentració, el centre LGTBI de Barcelona va tornar a ser atacat.