Catalunya ha registrat el 29, 30 i 31 de juliol la temperatura mitjana més alta de, com a mínim, els darrers 20 anys, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). El 29 de juliol l'Observatori Fabra de Barcelona va assolir 40 graus de temperatura màxima, nou rècord absolut de la seva sèrie ininterrompuda de 110 anys, mentre que el 31 la temperatura va ser excepcionalment alta a l'Empordà, el Pla de l'Estany i zones pròximes, amb màximes entre 40 i 43 graus i fins a 43,2 a Cabanes (Alt Empordà). Tot i les altes temperatures, no s'ha registrat cap rècord de calor general en aquesta onada, ja que el 18 de juliol de l'any passat va ser pitjor i es va arribar als 45 graus.
En línies generals, el juliol ha estat càlid i majoritàriament sec. Pel que fa a la darrera onada de calor, aquest dijous a tres de les 117 estacions XEMA amb més de 20 anys de dades, situades prop del litoral —Torroella de Fluvià, la Tallada d'Empordà i Sant Pere Pescador—, es va mesurar la màxima més alta de la seva sèrie. A més, es van superar els 40 graus a amplis sectors de l'interior i punts del Vallès. D'altra banda, 59 de les 185 estacions van superar el llindar de perill per calor nocturna, 29 la passada nit.
Aquest juliol, a l'estació del Port de Compte s'ha registrat una anomalia de temperatura de +2,5 graus. Uns +2,4 a Prades o a la Bonaigua i fins a +2,3 a Tàrrega, per exemple. Tot i això, els primers dies del mes van estar per sota de la mitjana climàtica per les pertorbacions que van creuar el territori. A partir del dia 10 la situació va canviar fruit de l'estabilització de l'atmosfera per la presència persistent d'una falca anticiclònica.
Pel que fa a la precipitació, el mes ha estat sec o molt sec, sobretot al prelitoral nord, l'altiplà central i punts de la plana de Lleida. En canvi, ha estat plujós a la serra de l'Abrera, extrem sud, vessant sud del Pirineu més occidental i punts de la depressió central. En aquest sentit, es van donar diverses DANA durant els primers dies del mes, amb tempestes fortes, com per exemple les del primer dia del mes. Així, hi ha hagut estacions que han superat els 90 litres per metre quadrat, com Boí (Alta Ribagorça), amb 122,9 litres per metre quadrat; Molló (Ripolles), amb 117,4 o Espot (Pallars Sobirà), amb 92,3.
L'episodi de precipitació més destacat es va registrar entre el 5 i el 7 de juliol, quan un front fred va travessar Catalunya i va provocar fortes tempestes, especialment a la depressió central i acumulacions abundants al vessant sud del Pirineu, amb registres per sobre dels 60 litres per metre quadrat. El fet més destacat de l'episodi es va donar el 6 de juliol, quan el Meteocat ha constatat que es va produir un esclafit que va afectar part de Soses, Torres de Segre, Alcarràs i Lleida.
La calor extrema provoca 176.040 morts anuals a Europa
Precisament aquest dijous l'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que la calor extrema va provocar 176.040 morts anuals a Europa entre el 2000 i 2019, més que a qualsevol altre continent. Les dades publicades aquest dijous per l'OMS indiquen que Europa concentrar un 36% de les defuncions vinculades a les altes temperatures a tot el món. En l'àmbit global, la calor extrema va causar un total de 489.000 morts anuals, aproximadament. Al mateix temps, l'organització apunta que la mortalitat relacionada amb la calor extrema s'ha incrementat un 30% en els últims vint anys. En la comunicació d'aquest dijous, l'OMS posa de manifest que els tres anys més calorosos que s'han registrat a Europa han succeït des del 2020. Alhora, els deu anys més càlids s'han produït des del 2007.