El Ministeri de Drets Socials ha publicat aquest dijous l’evolució del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), en què ha revelat que Catalunya ha registrat el segon nombre més alt de persones en llista d’espera de dependència a l’Estat. Segons l’informe —que inclou el conjunt de serveis i prestacions econòmiques destinats a la promoció de l'autonomia personal, l'atenció i la protecció a les persones en situació de dependència—, la xifra arriba a les 42.970 persones, un 6,12% de la població potencialment depenent. L'única que supera a Catalunya és Andalusia, amb 44.561 persones en llista d'espera. Per contra, Castella i Lleó és la comunitat que menys persones té en llista d'espera, seguida de Ceuta i Cantàbria. Castella i Lleó és, de fet, la comunitat que més ha reduït la llista d'espera l'últim any, amb un descens del 96,3%.

En l’àmbit estatal, el Ministeri ha informat que, segons l’evolució del SAAD, la llista d'espera de la dependència ha caigut un 9,4% en un any, fet que suposa una reducció en 18.832 persones respecte al mateix mes de l'any anterior i se situa en les 182.532. El nombre de persones que reben la prestació ha augmentat en un 7,6% fins a 1.533.173, és a dir, 108.851 més respecte al març del 2024.

D’altra banda, les sol·licituds han crescut un 5,4%, amb un total de 112.026. Això es tradueix en un augment del 0,7% l’últim mes. D’aquesta manera, la xifra total de sol·licituds s’ha elevat ja fins a 2.195.095. El perfil del sol·licitant més habitual és el de dona amb una edat superior als 80 anys. A més, del total de sol·licitants el 62% són dones, mentre que el 38% restant són homes. En global, la gran majoria d’aquests superen els 80 anys. El mes de març van morir 2.592 persones que estaven a l'espera que se'ls valorés la sol·licitud per a la dependència.

Temps de resolució de 264 dies a Catalunya

Pel que fa al temps de resolució, durant el darrer any ha augmentat fins als 338 dies, 10 més respecte a l’any anterior. A Catalunya la durada arriba als 264 dies, segons les dades que ha publicat el Ministeri de Drets Socials. Andalusia torna a estar al més alt de la llista en ser la comunitat que més triga a gestionar la sol·licitud de les ajudes amb 587 dies, seguida de Canàries amb 549 dies. Per contra, Ceuta (54 dies) i Castella i Lleó (115 dies) són les que més ràpid fan la gestió de les peticions de l'ajuda. Les dades completes del SAAD, així com la seva evolució territorialitzada, poden consultar-se al portal oficial del Ministeri.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!