Mig centenar de tones de peixos d'aigua dolça han acabat morts a les costes de la ciutat de Volos, a Grècia. La costa mediterrània que banya aquesta ciutat grega s'ha tornat platejada, el color d'aquests centenars de milers de peixos d'aigua dolça que han acabat en aigües salades. Tanmateix, com ha estat això possible? Els petits peixos d'aigua dolça que ara inunden quilòmetres de costa grega han acabat allà per un cúmul de circumstàncies, totes lligades a la crisi climàtica.
Aquesta odissea comença l'any passat, quan el país va registrar fortes precipitacions generades per l'escalfament global. Aquestes fortes van desbordar el llac de Karla, d'unes 2.500 hectàrees. L'aigua va negar unes 20.000 hectàrees de cultius al voltant. "A causa del desviament de lleres fluvials o la ruptura d'embassaments, molts peixos d'aigua dolça del llac van ingressar en aquestes zones inundades", ha explicat a EFE Dimitris Klaudatos, professor del Departament d'Agricultura, Ictiologia i Medi Ambient Aquàtic de la Universitat de Tesalia.
Per allunyar l'aigua, el govern regional de Tesalia va decidir obrir llavors la comporta de la presa de la riera Xíria, per la qual els peixos van ser arrossegats de les zones inundades fins al mar, morint per falta d'oxigen o en contacte amb l'aigua salada. Segons l'expert, ja des del maig es podien detectar alguns peixos morts, però a mesura que disminuïen les zones inundades, que eren el seu nou hàbitat, augmentava el volum de peixos arrossegats fins al mar. Les autoritats s'han justificat assenyalat que l'any passat l'única opció viable per evitar més inundacions semblava ser obrir les comportes, tot i que ara alguns experts discrepen.
Indignació a la zona i un problema que anirà a més
Aquesta catàstrofe ambiental ha indignat als pescadors i propietaris d'empreses turistes que veuen en perill la seva activitat econòmica a la zona. Actualment, els milers de peixos morts a la costa deixen un escenari poc seductor pels turistes acompanyats d'un pudor per la descomposició s'escapa meres endins. A més, la gran quantitat de peixos morts dificulta la tasca dels pescadors. Si tot això ja és molest per l'activitat econòmica, la situació pot anar encara pitjor.
Tota aquesta aigua i la immensa quantitat de peixos morts suposa "més estrès" per a un ecosistema aquàtic, el del golf Pagasètic, en què ja s'havien detectat certs “desequilibris” a la seva cadena alimentària després de les inundacions, alerten les autoritats locals. És a dir, aquesta catàstrofe mediambiental encara no ha arribat a la seva fi, la mort d'aquests peixos pot fer la bola de neu més gran i acabar malmetent l'ecosistema d'aigua salada on no haurien d'haver arribat mai.