L’onada de calor, la sequera i la poca aigua provinent del desgel provoca que el nivell de producció d’energia hidroelèctrica a Catalunya estigui baixant. Concretament, segons dades de la principal operadora, Endesa, des de principi d'any i fins al 31 de juliol, la producció ha baixat prop d'un 15% arreu del país en comparació amb el mateix període de 2021.
La producció hidroelèctrica ha descendit, encara més, a les comarques de Lleida, un 17,9 %. Allà es concentren la majoria dels embassaments. Si es comparen les dades d’enguany amb la mitjana històrica de l'última dècada, la davallada a tota Catalunya ha estat del 34,8%, mentre que a Lleida supera el 35%.
Entre els mesos de gener i juliol, a Catalunya s'han produït 1.583.152 MWh. En canvi, l’any passat van ser 1.858.164 MWh. I a les comarques de Lleida, en els primers set mesos de l'any, se n'han produït 1.146.960 MWh. L'any 2021, van ser-ne 1.397.334.
El desgel juga un paper clau. La neu que s'acumula a les muntanyes permet tenir una reserva de cara a l’estiu. Però si el desgel és menor o arriba a destemps a causa d’una pujada brusca de temperatures, la reserva es perd.
D’altra banda, el descens en la producció hidroelèctrica revela que les conques hidràuliques estan molt "tensades" per fer respondre a tots els usos d'aigua, entre ells el de producció d'energia. L’única conca que no es troba en aquest estat és la del riu Garona, que és atlàntic i registra un comportament diferent.
Els nivells de producció hidroelèctrica
Respecte a la resta de centrals de producció hidroelèctrica, les de Riba-roja i Flix són les que més energia han produït (359.921 MWh). I les que menys, les conques internes, que inclouen les preses de rius com el Llobregat, el Cardener, el Ter o la Muga. Concretament, són les de La Baells, Sau, Susqueda, el Pasteral, Boadella, Les Illes, Molí, Montesquiu, Orfes i Tregurà, que entre totes sumen una producció de 76.271 MWh.
D'aquestes, Susqueda i Sau lideren la llista. La central de Susqueda ha produït, entre gener i juliol, 36.748,89 MWh. Però durant el mateix període de l'any passat, en va produir 49.923,37. Sau n'ha generat 12.232,79, menys de la meitat que l'any 2021 (27.824,66 MWh).
Una situació "tensa i complexa"
Endesa reconeix que la situació és “tensa i complexa”. No obstant això, des de la corporació afirmen que treballen de forma “coordinada” amb els diferents reguladors i administracions locals per "donar resposta a les necessitats puntuals relacionades amb la reserva d'aigua al territori, garantir les activitats turístiques esportives que es fan als rius de l'Alt Pirineu i complir amb els criteris mediambientals de manteniment de cotes i cabals ecològics".