La idea que el sexe espontani, ràpid i no programat és més satisfactori que el planificat té els dies comptats. Investigadors de Psicologia de la Facultat de Salut de la Universitat de York (Regne Unit) han donat un cop a aquest mite que vincula una major satisfacció i plaer a les topades sexuals no planificades. La recerca dels experts serveix ara per posar en dubte aquesta creença de l’imaginari occidental, alimentat per la cinematografia, sobre una major satisfacció en el sexe no esperat.

Els investigadors britànics, segons informa aquest dissabte l’agència Europa Press, s’han endinsat en aquesta qüestió i han descobert que planejar el sexe amb antelació pot ser “tan sexy” com el sexe que “simplement succeeix”. “Pot haver-hi molta resistència a demanar als pacients que parlin i planifiquin més el sexe, que treballin com un equip sexual. Crec que es deu al que veiem a les pel·lícules, però el curiós és que hi ha planificació en aquelles escenes: tot un equip de producció està allí, els actors memoritzen les seves línies”, afirma la psicoterapeuta Katarina Kovacevic, especialista en relacions romàntiques i problemes sexuals, i estudiant de doctorat al Laboratori de Salut Sexual i Relacions de York.

“El que el nostre estudi va descobrir va ser que, encara que moltes persones sí que creuen en l’ideal del sexe espontani, no hi havia diferències en la satisfacció que declaraven tenir de la seva darrera cita sexual real, tant si havia estat planificada com si no”, ha subratllat l’experta.

Per fer aquesta investigació, publicada a la revista Journal of Sex Research, Kovacevi, la seva supervisora, la professora de Psicologia de la Universitat de York Amy Muise, i els sues col·laboradors han fet dos estudis. El primer va consistir a entrevistar més de 300 persones que mantenien relacions romàntiques i se’ls feia una enquesta en línia. El segon estudi va consistir a preguntar diàriament a més de 100 parelles sobre la seva vida romàntica i sexual durant tres setmanes. En els dos casos, volien analitzar les creences de les persones sobre el sexe planificat enfront de l’espontani, però també si aquestes creences es traduirien en satisfacció com les trobades sexuals reals.

Les troballes de l'estudi sobre sexe espontani versus planificat

En el primer estudi es va descobrir que creure en la idea que el sexe espontani és millor es correlacionava amb la satisfacció declarada. En el segon estudi, quan es va analitzar l’última relació sexual dels participants, es va observar que no hi havia diferències en el grau de satisfacció de les relacions sexuals (segons fossin planejades o espontànies), independentment de les creences de les persones.

“En general, ens vam adonar que la gent creia en l’ideal del sexe espontani”, explica Muise. “Però, tot i aquestes creences, en els dos estudis no vam trobar proves sòlides que la gent realment experimenti el sexe espontani com a més satisfactori que el planejat”, afegeix. Kovacevic afirma que quan els terapeutes com ella parlen de “sexe planificat”, no necessàriament es refereixen a programar-lo, i encara que planificar el sexe pot semblar una tasca per alguns, l’anticipació a vegades també pot conduir al desig.

“Quan suggerim que les parelles o altres configuracions romàntiques es reservin aquest temps, no estem dient necessàriament que ho apuntin al calendari, com a les set de la tarda d’un dimarts, després de posar el sopar al forn i abans de plegar els mitjons”, bromeja la investigadora. “Però la intencionalitat que hi ha darrere pot ser transformadora en el sentit que no s’ha d’esperar que arribi el moment adequat, perquè a vegades a algunes persones mai els ve de gust això pot dissuadir-les”, afegeix.

A més a més, Muise i Kovacevic recorden que els aspectes importants i agradables de la vida, com les vacances o desenvolupar una carrera gratificant s’acostumen a planificar molt, i que no hi ha raó perquè en el sexe no pugui ser igual. “Donat que el sexe és important per a moltes persones i té molts beneficis per a la salut i les relacions, té sentit prioritzar i enfocar el sexe de la mateixa manera”, defensen.

Per als investigadors, “la clau està en la intenció, davant de les expectatives”. Kovacevic diu que les expectatives de sexe durant les fetes, aniversaris i celebracions pot fer que la gent se senti pressionada. En lloc d’això, recomana que les parelles romàntiques planifiquin passar regularment temps junts, sense distraccions, per a “mantenir viva l’espurna”.