La investigació a la incineradora del Besòs per fer emissions contaminants per sobre dels límits legats pot acabar al Tribunal Suprem. L’Audiència de Barcelona ha reobert la causa, tancada per una jutgessa de Badalona el maig passat. La secció 8a de l’Audiència de Barcelona considera que sí que hi ha indicis que la planta -gestionada per TERSA i que crema escombraries de l’àrea metropolitana- podria haver comès un delicte contra el Medi Ambient i haver posat en risc la salut de les persones perquè hauria cremat la brossa a una temperatura inferior i no s'eliminarien els contaminants, tal com exigeix la normativa europea.
En la resolució, el tribunal denega que es facin més diligències, ja que la pròrroga de la instrucció es va acabar el setembre passat, i ordena al titular del jutjat d’instrucció 5 de Badalona que faci una resolució que “acomodi el procediment”, és a dir, que l’enviï a judici. No serà immediat. Per la seva part, l'empresa ha assegurat que no ha comès cap irregularitat i que ha encarregat estudis que demostren que "compleix amb la legislació aplicable i que no representa un risc ni per al medi ambient ni per a la salut de l’entorn".
Eloi Badia, diputat al Congrés
En la causa hi ha dos investigats: el cap d’explotació de la planta, i Eloi Badia, president de Tersa en ser el regidor de Medi Ambient de Barcelona. Actualment, però Badia és diputat al Congrés pels Comuns, i per tant és aforat al Suprem. El fiscal de delictes contra el Medi Ambient, Víctor Castells, i l’advocat de l’entitat Airenet, el penalista Francesc Jufresa, van demanar la reobertura de la investigació de la incineradora del Besòs, tal com ha acordat l'Audiència. Ara la jutgessa de Badalona haurà de demanar al Congrés si Badia és diputat i, amb els arguments de l'Audiència de Barcelona, fer una exposició raonada i derivar la causa al Suprem.
Cremar per sota dels 850 graus
Precisament, aquest dimarts representants de l’associació Airenet -que aglutina associacions veïnals de Barcelona, Badalona i Sant Adrià de Besòs- han fet una roda de premsa i han celebrat la reobertura de la causa, el 17 d’octubre passat. La presidenta d'Airenet, Silvina Frucella, ha assegurat que l'empresa pública tenia un "doble sistema" de mesurament, un de "real" que contamina i un altre que "no és coherent i presenta faltes", segons ha informat l'ACN."No estem parlant d'equivocacions", ha indicat Frucella, que ha repassat els arguments de l'Audiència de Barcelona per revocar la decisió del jutjat d'instrucció i ha ordenat de tirar endavant amb el procediment judicial.
Certament, el jutge d'instrucció 5 de Badalona va tancar la investigació penal a la incineradora amb la base d'un informe de la Generalitat, que assegurava que les dades aportades a la investigació eren errònies i que les seves emissions estan en els paràmetres legals. Amb tot, l'administració catalana va precisar que és la planta qui l'avisa quan hi ha un incident.
Per contra, la secció 8a de l'Audiència de Barcelona, en una resolució molt contundent, sosté que els informes i aclariments d'agents de Seprona de la Guàrdia Civil indiquen que a la incineradora del Besòs hi ha "anomalies en les temperatures". Detallen que hi ha indicis que la planta ha incinerat per sota dels 850 graus, fet que implica "en les emissions no s'eliminin les dioxines i els furans alliberats, que són els que tenen elements cancerígens". A més, s'hi precisa que l'algoritme que calcula la incineració no informa de forma directa d'aquests extrems a la Generalitat.
L'empresa TERSA ho nega
Per la seva part, l'empresa pública Tersa ha emès un comunicat, en el qual assegura que la incineradora o planta de valorització energètica "disposa de l’última tecnologia per al correcte control i vigilància de la seguretat ambiental". Detalla que la instal·lació compta amb un sistema de mesura en continu i la remissió de les dades es produeix en temps real i format inalterable a través de la XEAC (Xarxa d’Emissions d’Atmosfèriques de Catalunya), "de manera que es garanteix la plena integritat de la informació". I manifesta que aquest sistema de mesura està degudament calibrat i certificat per entitats externes i independents
En concret, el sistema d'incineració de la planta ha estat validada per estudis i informes fets per la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el del Col·legi d’Enginyers de Catalunya.