Els auditors s'estan preparant per poder fer front als nous informes sobre informació no financera que obliga la nova legislació CSRD (directiva europea sobre informació corporativa en matèria de sostenibilitat). Recentment, el Consell de Ministres ha aprovat el projecte de Llei d'Informació Empresarial sobre Sostenibilitat que fa la transposició de la directiva a la legislació espanyola. Segons el projecte Llei, la nova legislació entraria en vigor per a les grans empreses des de gener de 2025 i en el cas de les pimes seria a partir de gener de 2026.
En un acte celebrat aquesta setmana en CaixaForum Barcelona, Joan Vall, president del CCJCC, va dir que "el nostre rol a l'auditoria de sostenibilitat serà clau per avaluar com les empreses estan contribuint a una societat més justa i mediambientalment més sostenible. Som a primera fila perquè les empreses compleixin aquest compromís i, per això, instem a les Corts a l'aprovació de la llei per acabar amb la incertesa en la qual encara es troben les empreses".
Per la seva part, Santiago Durán, president de l'ICAC (Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes), va manifestar que "la professió d'auditor és reconeguda i que tota la societat la veu com un valor de fiabilitat i així ho reconeix el projecte de llei de sostenibilitat". Durán també ha recordat que la sostenibilitat "no serà feina només per a les grans firmes, sinó que els auditors hauran d'assessorar tota mena d'empreses" per complir els requisits que es derivin de la cadena de valor.
Victor Alió, president de l'Institut de Censors Jurats de Comptes d'Espanya (ICJCE), ha parlat dels valors i conceptes que són la base de la professió de l'auditoria, com la solidaritat, l'esperit innovador o la sostenibilitat i ha comentat que la professió s'enfronta a un dels debats més interessants de la seva història: la incorporació de la Intel·ligència Artificial (IA). "El que estem veient és que les firmes, en lloc de plantejar-se com substituiran les màquines a les persones, estan repensant les seves organitzacions per aconseguir la combinació òptima entre persones i IA. Veiem, per tant, que les persones continuen sent en el centre de les organitzacions i que l'IA els ajudarà en totes les activitats del seu dia a dia", ha afirmat Alió.
Amb motiu del Dia de l'Auditoria s'ha fet el nomenament a l'auditor distingit de l'any i, en aquesta ocasió, s'ha reconegut la trajectòria d'Antoni Gómez, expresident del CCJCC. Ha estat soci d'AUREN i, a més de la seva vinculació amb el CCJCC, també ha estat membre d'ANTEA (Alliance of independent firms), la Comissió de Regulació de l'ICJCE i membre del Consell Assessor de la Coordinadora Catalana de Fundacions, entre altres càrrecs.
D'altra banda, l'entitat col·legial ha celebrat els 25 de col·legiació d'una trentena de professionals i ha lliurat una ajuda a la cooperació que aquest any recau en la Fundació Ictus (entitat que treballa per donar servei a persones que han patit un ictus i a les seves persones cuidadores), a qui es concedeix una col·laboració econòmica per valor del 0,7% del pressupost anual del CCJCC.
L'acte ha comptat també amb la participació d'Oriol Amat, catedràtic d'economia financera i comptabilitat UPF-BSM. Sota el títol 'L'art de liderar: la saviesa de 15 segles als monestirs benedictins', ha exposat com funciona el lideratge als monestirs de la Regla de San Benito i ha destacat com s'aplica la meritocràcia i com la persona que lidera està obligada a retre comptes.