La violència masclista és una xacra. Tot que els governs de la Generalitat no deixen de parlar-ne, creen conselleries i campanyes, les dades segueixen sent molt dolentes a casa nostra i les dades que avui han presentat els Mossos d'Esquadra així ho confirmen. Des de la policia catalana s'ha assegurat que es crearia una Comissaria General de la Dona fer un abordatge integral de les violències masclistes, centralitzant les denúncies i oferint un seguiment personalitzat de les víctimes. Tot i això, la portaveu del cos per aquests temes, la inspectora Montserrat Escudé, no ha pogut oferir masses més detalls de com funcionarà aquesta nova comissaria general que va prometre el PSC en campanya i que ara s'està treballant per poder-la articular, si bé tota la investigació d'aquests delictes ja s'enquadra en l'actual estructura policial i alguns comandaments policials ho veuen com una comissaria general de cara a la galeria només per complir amb l'agenda política del departament d'Interior.
La posada en marxa d'aquesta comissaria general, si s'arriba a crear, caldrà veure si té impacte sobre aquestes fatals dades que any rere any els Mossos, coincidint amb el dia 25 de novembre, el dia contra la violència masclista, presenten, per passar comptes. Les detencions per violència masclista en l'àmbit de la parella han augmentat un 8% a Catalunya durant aquest 2024, han assegurat. En paral·lel, les denúncies per aquest tipus de violència han crescut un 3% respecte a l'any passat, amb un total de 14.548 casos denunciats fins al 31 d'octubre.
Durant aquest any, setze dones han estat assassinades a Catalunya per violència masclista. D'aquestes, tretze van morir a mans de les seves parelles o exparelles, mentre que tres van ser víctimes dels seus fills. A més, tres menors han estat assassinats pels seus pares, fet que evidencia la tragèdia familiar que acompanya aquesta violència. La majoria d'aquests crims, dotze en total, es van produir al domicili de la víctima. Pel que fa a les agressions sexuals dins l'àmbit de la parella, aquestes representen el 4,7% de les violències denunciades, amb un increment del 5,1% respecte a l'any passat. Malgrat aquest augment, destaca el descens d'un 11% de les agressions sexuals amb penetració amb violència o intimidació, mentre que les agressions sense violència han pujat un 14%.
Un 18% més de detinguts menors d'edat
Els Mossos d'Esquadra han detingut o investigat 12.510 persones per violència de gènere durant el 2024, una xifra que representa un increment del 8% respecte a l'any anterior. La major part dels agressors tenen entre 31 i 50 anys, i també s'ha registrat un augment del 18,3% dels autors menors d'edat, un fet que ha fet encendre totes les alertes, i creuen que els joves volen mantenir el model de masculinitat hegemònica tradicional i mantenen afirmacions clarament antifeministes o que neguen la violència de gènere amb discursos misògins que despleguen especialment a través de les xarxes socials, s'ha assegurat oficialment des dels Mossos d'Esquadra.
Per fer front a aquesta problemàtica, la policia ha intensificat les accions de prevenció amb un total de 1.197 presentacions i col·loquis sobre violència masclista, que han comptat amb més de 34.000 assistents. Aquestes activitats de sensibilització, adreçades especialment als joves, tenen com a objectiu trencar el silenci i la complicitat davant les violències masclistes.
També ha crescut el nombre de mesures de seguretat per protegir les víctimes. Fins al 31 d'octubre, s'han implementat 104 mesures de seguretat controlades per dispositius telemàtics, la majoria per violència de gènere. Aquest tipus de dispositius permeten controlar les prohibicions d'apropament, ajudant a garantir la seguretat de les dones. Fins al 31 d’octubre de 2024, els Grups d’atenció a la Víctima (GAV) han realitzat seguiment a 24.095 víctimes, de les quals 17.356 corresponen a víctimes que tenen alguna mesura judicial de protecció en vigor. Ara com ara, es realitza protecció policial a 97 dones en situació de risc (mitjà, alt i molt alt). Durant tot l’any, se n’han efectuat un total de 952, distribuïdes per nivells de risc de la següent forma: proteccions policials de risc molt alt (72), proteccions policials de risc alt (117) i proteccions de risc mitjà (763), segons les dades recollides pels Mossos d'Esquadra.
"El silenci és violència"
Les dades presentades pels Mossos d'Esquadra evidencien que la violència masclista continua sent un problema estructural i profundament arrelat a la nostra societat. L'increment de les denúncies i les detencions pot ser un signe de la conscienciació més gran i disposició de les víctimes a denunciar, però també posa de manifest la necessitat de continuar treballant en la prevenció, la protecció i l'acompanyament de les víctimes. Amb el lema "El silenci és violència", la campanya impulsada per la Generalitat amb motiu del 25-N, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, fa una crida a tota la societat, especialment als homes, per tal que trenquin la complicitat davant aquestes situacions. La lluita contra la violència masclista requereix un compromís col·lectiu i decidit, amb mesures efectives que protegeixin les víctimes i promoguin un canvi de mentalitat per erradicar aquesta xacra.