Centenars de famílies han celebrat aquest dissabte la 19a edició de la Bressolada a Sant Esteve del Monestir, al Rosselló, amb activitats com concerts, xerrades i un dinar popular. Un any en el qual la reivindicació dels alumnes, pares i mestres de les escoles que ensenyen en català a la Catalunya del Nord ha estat que el català ha de ser reconegut com a llengua oficial a l'estat francès. Una demanda que coincideix amb la que han fet avui també des d'altres territoris amb llengües minoritzades i sense reconeixement oficial per part de França, aplegades sota el col·lectiu 'Perquè visquin les nostres llengües', com són bascos, bretons, corsos, alsacians o occitans. L'agrupació demana a l'estat francès que canviï la Constitució per incloure una cooficialitat de llengües.

Des de l'acte, el president de la Bressola, Guillem Nivet, ha celebrat també la compra del Monestir del Vernet de Perpinyà, que s'habilitarà per instal·lar-hi el primer liceu català a la ciutat, per la qual cosa, assegura, s'han hagut d'enfrontar a l'ajuntament de la ciutat, amb el qual estan en judici. "Després de l'arribada al govern de l'extrema dreta" el consistori tracta de bloquejar el projecte posant traves administratives. "És complicat avançar, però hem decidit de no aquedar-nos parats. Hem comprat el monestir i estem treballant per la llicència d'obres, però ens frenen molt i trigaran segurament tres o quatre anys", ha explicat Nivet.

En aquest sentit, el lema de la 19a edició de la Bressolada ha estat l'oxigen. "L'any passat va ser complicat enfrontar-nos a l'Ajuntament de Perpinyà amb l'arribada de l'extrema dreta al govern local i, per això, hem escollit l'oxigen; ens calia un lema que ens doni aire", ha argumentat Nivet. El cartell de la Bressolada 2024 'Un concert O2' és obra de la dissenyadora Emmanuelle Trouillot, mare de La Bressola del Vernet i del col·legi La Bressola–Pompeu Fabra.

Famílies per l'escola en català

"Trobàvem necessari que tinguessin un nivell de català superior al nostre, perquè nosaltres el vam perdre i ens ha estat molt difícil recuperar-lo", ha explicat en declaracions a l'ACN Gil Planes, pare de dos infants escolaritzats a la Bressola, que també reivindica la importància que el català es potenciï al carrer. Carme Bardés, hi porta la seva única filla perquè ella és nascuda prop de Figueres i, tot i estar casada a França, vol que la nena s'eduqui en la seva llengua materna. Pel que fa al cas de Sergio Fabra, de Castelló de la Plana i també amb parella francesa, assegura que es van comprar la casa després d'escollir l'escola, perquè per ell era "imprescindible" que els seus tres fills s'eduquessin en català. "Volíem que els xiquets estiguin en contacte amb la cultura catalana perquè no la perdin i puguin tenir les dues".

Activitats tot el dia a la 19a Bressolada

La 19a festa de la Bressolada ha arrencat a les deu del matí amb els parlaments del batlle de Sant Esteve del Monestir, Robert Vila; el president dels Amics de La Bressola, Geoffroy Lourdou i el president de La Bressola, Guillem Nivet. A continuació, el president d’Òmnium Catalunya Nord, Guillem Dalmau, ha ofert el pregó. Un cop acabades les preses de paraula, ha arribat el moment de la jornada dedicat als més petits amb la cantada 'Qui compta cantant canta i compta content'. Els alumnes de les escoles i col·legis han treballat onze cançons basades en les taules de multiplicar i creades pel músic Francesc Bitlloch.

A més, també s'ha ofert la possibilitat de comprar el CD homònim amb les cançons de la mainada. L’enregistrament ha comptat amb la participació dels músics Adrià Bonjoch i David Codina i el suport de l’Oficina Pública de la Llengua Catalana (OPLC). Com és habitual, al migdia s'ha fet un dinar popular i parades de menjar i beure organitzades per les escoles i associacions de famílies. També hi ha hagut l'actuació dels Castellers del Riberal i els Sorollosos d'Aire Nou de Bao. La jornada ha continuat amb un espectacle 'Què cal fer per ser un científic?' del físic i divulgador científic Dani Jiménez. A les tres de la tarda, els alumnes dels col·legis han proposat jocs tradicionals a tota la mainada present i per acabar la festa, cap a dos quarts de cinc, l’artista Ramon Gual ha ofert el seu repertori de danses i cançons. A més, durant tota la jornada també s'ha pogut gaudir d'una mostra d'entitats de la Catalunya Nord i s'ha pogut degustar el vi especial Bressolada 2024, que també s'ha posat a la venda.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!