La indignació dels usuaris de Rodalies pels constants problemes a les línies de tren s'ha traduït en el seu primer suspens. Els catalans han puntuat amb un 4,5 sobre 10 el servei de Rodalies Renfe en la darrera enquesta de valoració del Govern i de les polítiques públiques del 2024, publicada pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) aquest divendres. La puntuació cau més de mig punt en comparació amb la valoració del 2022 (5,1) i la del 2023 (5,2). La majoria dels enquestats —un 54%— considera que la responsabilitat de millorar Rodalies és de la Generalitat i no pas de l'Estat. El suspens a Rodalies s'accentua en la franja d'edat d'entre els 16 i 24 anys, que qualifiquen el servei amb un 3,8, i entre aquells que utilitzen el servei per anar a treballar i a estudiar (3,7). 

Els catalans més considerats amb Rodalies són els de Barcelona, on gairebé freguen l'aprovat, amb un 4,9, mentre que la resta de catalans ho deixen en un 4,4. En relació amb el partit polític, només els afins al PSC i el PP aproven Rodalies, mentre que la resta el suspenen. En concret, els més crítics són els simpatitzants de la CUP, que qualifiquen amb un paupèrrim 2,1, i els d'ERC amb un 3,5. 

FGC, els més ben valorats

A banda de Rodalies, l'enquesta preguntava per tots els transports públics disponibles al país. Els més ben valorats per la població catalana són els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que es mantenen en el 7,5 que ja van registrar el 2023. Els trens de llarga distància, com els AVE o Avant, cauen d'un 7,9 a un 7,5. El metro i els autobusos urbans es mouen en el 7, mentre que els busos interurbans, en un 6,5. A la cua, tot i que mantenen un aprovat pelat, se situen els trens regionals de Renfe (5,3), que obtenen la mateixa puntuació que a l'enquesta de l'any passat. 

Millores en educació i sanitat

L'enquesta també consultava sobre la resta de serveis públics, com l'educació o la sanitat. Respecte a l'ensenyament concertat, el puntuen amb un 7,6, mentre que el públic es queda en el 7. El 39% dels enquestats creuen que l'educació funciona millor si és de gestió pública, pel 25% que creu que la privada va millor, i sis de cada deu ciutadans creuen que millorar el sistema educatiu és sobretot cosa de la Generalitat. Pel que fa a sanitat, els hospitals públics reben un 6,8, i la majoria (48%) considera que la sanitat funciona millor si és de gestió pública, un 28% opina que funciona millor si la gestió és privada, i el 22% es mostra indiferent. Els Mossos d'Esquadra estan valorats amb un 6,6 i el servei més mal valorat és el de la justícia, que es queda en un 5. A més, la majoria (56%) també remarquen que és responsabilitat principalment de l'Administració catalana millorar tots els serveis. 

Més impostos

Els impostos també han estat un dels temes pel qual s'ha preguntat a l'enquesta, i un 52% dels participants els volen mantenir tal com estan ara, mentre que un 27% els vol elevar, i un 16% demanen que es redueixin. En dos anys, la diferència entre aquestes opcions s'ha reduït, ja que l'any 2022, un 32% volia tipus més elevats, i un 12%, més reduïts. Tanmateix, la postura sobre els impostos canvia en funció del tipus. Per exemple, els que volen un impost de societats més alt (27%) són més que els qui diuen que s'hauria d'abaixar (20%), però, en canvi, el 57% vol menys successions, davant un 8% que creu que hauria d'anar a l'alça, una postura que es repeteix amb l'IVA (37% i 3%), patrimoni (32% i 20%) i IRPF (31% i 9%).

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!