Catalunya és una terra aclaparadorament favorable a la igualtat de gènere: 9 de 10 catalans es mostren a favor, segons la darrera enquesta sociopolítica del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). A més, el 82% de la població catalana valora positivament la contribució històrica del moviment feminista a la societat i pels drets de les dones i el 70% creu que promou una societat més justa i democràtica. Amb tot, tal com destaca aquest dijous en roda de premsa el nou director del CEO, Joan Rodríguez Teruel, el terme "feminisme" esdevé àmpliament impopular entre els nois joves menors de 24 anys.
A la pregunta en fred de si "vostè s'identifica com a feminista", només un 45% de la població ho fa, mentre que un 29% diu obertament que no ho és i un 15% no es mostra segur. Aquesta tendència es dona entre els homes en tots els grups d'edat, si bé especialment entre els menors de 24 anys —42% no s'identifica com a feminista— i els d'entre 35 i 49 anys —43%—. De fet, diuen ser menys feministes que els de 50 anys o més —franges en les quals al voltant del 30% no s'hi identifica—. Entre les dones, els percentatges són molt més favorables al feminisme, especialment entre les noies menors de 24 anys —72%—.
Matisant la pregunta i afegint-hi una definició al concepte "feminista", però, s'han extret dades interessants. Explicitant la definició de feminisme com a la cerca de la igualtat entre homes i dones, el percentatge de persones que es declara feminista puja del 45% al 72%, i només un 15% que no s'identifica com a tal. La dada sorprenent es dona amb aquesta variable entre els nois joves: entenent feminisme com a igualtat entre homes i dones, el 33% dels nois menors de 24 anys es continuen mostrant en contra i no identificant-se amb el terme. Entre els seus pares o avis, aquest percentatge contrari és molt menor: el 80% dels més grans de 50 anys es declaren feministes i només entre el 8 i el 9% es posicionen encara en contra.
Els joves, menys feministes que els seus pares i avis
No només això, sinó que a la pregunta de si homes i dones han de tenir els mateixos drets i estatus en la societat i ser tractats d'igual manera en tots els aspectes —el 90% de la població es mostra a favor i només el 7% en contra, en termes generals i englobant tots els grups de població—, els nois joves es mostren més contraris que els seus avis. El 14% dels menors de 24 anys no està a favor d'aquesta igualtat; el 10% en el cas dels joves d'entre 25 i 34 anys. La xifra sorprèn perquè només el 3% dels homes entre 50 i 64 anys es mostren en contra d'aquesta igualtat; el 5% en el cas dels més grans de 64 anys. Per contra, les noies joves són les que més s'adscriuen al concepte de feminista, arribant a percentatges d'entre el 72% i el 83%, que són superiors als de les dones de més edat. És a dir, que es dona una tendència totalment contrària entre homes i dones.
Els votants de PP i Vox, els menys favorables al feminisme
Incorporant-hi una variable política, la simpatia pel que fa als partits, els catalans favorables a Vox —21%— i el PP —24%— són els que menys es defineixen com a feministes. Els que més s'identifiquen com a feministes són els Comuns —93%—, la CUP —86%—, Esquerra Republicana —80%—, Junts —79%—, el PSC —68%— i Aliança Catalana —51%—. Pel que fa als rols de gènere, l'afirmació que el feminisme promou una societat més justa només la secunden el 26% dels votants de Vox i el 41% dels votants del PP. Són els que es mostren més contraris. Entre els de Vox, a més, només el 43% creu que el feminisme hagi estat clau en l'avenç en drets de les dones al llarg de la història. Entre els simpatitzants de la resta de partits, la mirada cap al feminisme és més positiva, havent-hi percentatges de suport a aquestes afirmacions entre el 70 i el 100% —tret d'Aliança Catalana, que si bé superen el 50% en tots casos, ho fan amb percentatges molt més baixos d'adhesió a aquestes afirmacions—.