L'anul·lació de la llei de contenció del preu dels lloguers ha indignat el Departament de Drets Socials. La titular de la conselleria, Violant Cervera, ha afirmat aquest divendres que la sentència del Tribunal Constitucional, que tomba aquesta regulació de rendes, suposa una "nova ingerència" d'aquest òrgan constitucional. Per a Cervera, la resolució "ataca la sobirania del Parlament" i lamenta que "cada cop que intentem regular aspectes bàsics per la vida diària de les persones, sembla que el TC miri amb lupa totes les lleis que surten" de la cambra catalana. Per a més inri, la consellera de Drets Socials sosté que l'alt tribunal "no té la mateixa vara de mesurar davant la ingerència constant del govern espanyol". En aquesta línia, ha situat com a exemples la nova llei d'habitatge estatal o la llei de serveis socials que també prepara l'executiu de Pedro Sánchez. "Són mostres d'aquesta deriva centralitzadora", ha criticat.
En paral·lel, ha manifestat la consellera Violant Cervera, la sentència del Constitucional deixa "en els llimbs" la normativa catalana i que "posa traves" a la regulació d'"aspectes bàsics per a les persones més vulnerables". La màxima responsable del Departament de Drets Socials considera que, en aquest context, es genera "inseguretat jurídica tant a la ciutadania com al sector". Ara com ara, Cervera admet que l'anul·lació parcial de la llei de contenció de rendes deixa "poc marge" a la Generalitat, tot i que ha anunciat que volen estudiar a fons "la literatura" de la resolució per contemplar les diverses opcions, com poden ser la inclusió d'esmenes a l'actual normativa o bé redactar i aprovar un nou text.
En tot cas, Violant Cervera ha instat el govern espanyol a regular el preu dels lloguers amb la llei que estan preparant. La consellera de Drets Socials també s'ha pronunciat sobre aquesta nova normativa, que aquest dijous va superar el primer tràmit al Congrés dels Diputats. Cervera s'ha mostrat crítica amb els elements que han transcendit fins ara, perquè assegura que aquesta llei "envaeix les competències del Govern" —un aspecte que ja va posar en relleu el Consell General del Poder Judicial— i creu que això s'evidencia de la manera que "està escrita ara, si no canvia en el tràmit parlamentari". El fet més alarmant, per a la consellera, és que "es posa en risc la legislació catalana dels anys 90, com ara la protecció oficial, que no havia qüestionat ningú".
El Sindicat de Llogateres convoca manifestació
Els impulsors de la llei al Parlament —ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem— i el Sindicat de Llogateres van condemnar de manera unànime el dijous la decisió del Tribunal Constitucional que anul·lava els articles 1, del 6 al 13, el 15 i el 16.2; així com les disposicions addicionals primera, segona i tercera; la disposició transitòria primera i la final quarta, lletra b; la disposició addicional quarta i la disposició final tercera de la Llei 11/2020, de 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes als contractes d'arrendament d'habitatge. A la pràctica, suposa tombar la congelació o la baixada de preus dels lloguers en les zones de "tensió residencial" que afectaven les ciutats amb més de 20.000 habitants, deixant al marge els llogaters amb ingressos menors a 2.000 euros al mes. El recurs, que va presentar el PP, va ser admès pel Constitucional, que va resoldre el dijous que aquests articles envaïen competències estatals.
La portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, avisava que "això no quedarà així" i deixava ben clar que ho tornaran a fer: "Tornarem a regular els lloguers". També va expressar que "les lleis injustes que pretenen expulsar-nos només tenen una resposta possible, que és la desobediència". En una línia pràcticament idèntica va incidir el també portaveu Enric Aragonès, que defensava que la normativa catalana ha funcionat, atès que ha comportat una baixada del preu dels lloguers i el nombre de contractes que s'han signat també s'ha vist incrementat. El sindicat ha convocat una manifestació aquest dissabte a les 18 hores a la plaça Sant Jaume per reivindicar que "la regulació no es toca".