La proliferació de l'ús del ChatGPT provoca un consum d'energia elevadíssim que la població desconeix. La intel·ligència artificial (IA) no és màgica i necessita energia per respondre a totes les consultes que se li fan. El ChatGPT, que va néixer el 2022, ja s'ha integrat en el dia a dia de la població, arribant el febrer d'enguany als 400 milions d'usuaris actius mensuals a escala mundial. A l'Estat espanyol el creixement d'usuaris és significatiu, ja que s'ha passat d'1,4 milions el desembre del 2022 fins als 4,1 milions l'octubre del 2023. El seu ús té un impacte al medi ambient perquè suposa una gran despesa d'energia i aigua per refredar-se. Segons ha revelat National Geographic, cada consulta que crea un text de 100 paraules consumeix, de mitjana, 519 mil·lilitres d'aigua. Cada cop que respon 10 preguntes gasta un litre d'aigua. El consum del ChatGPT s'ha disparat especialment en els últims dies arran de la moda que s'ha fet viral a les xarxes socials de convertir una fotografia en il·lustracions de manga.
Es tracta de les imatges que imiten l'estil de les pel·lícules de la productora japonesa Studio Ghibli. Els usuaris poden penjar la imatge a ChatGPT, Gemini de Google o Grok d'X, seleccionar el filtre de Studio Ghibli i et crea una imatge de dibuixos animats que recorden a pel·lícules com El viatge de Chihiro o El meu veí Totoro.
Gran consum energètic
El National Geographic assenyala que la creació de cadascuna d'aquestes imatges consumeix entre 0,01 i 0,1 quilowatts l'hora. Suposa una quantitat d'electricitat que fa que els servidors s'escalfin i per refredar-se després de cada il·lustració necessita l'equivalent a una culleradeta d'aigua per refredar-se. Segons un informe de ChatGPT, “una central tèrmica o nuclear pot consumir entre 0,5 i 2,5 litres d'aigua per cada kWh d'electricitat que produeix”. El consum que pot semblar ínfim es magnifica si s'analitza a escala global. Si només el 10% de la població activa als Estats Units fes servir aquest servei setmanalment, el consum anual d'aigua ascendiria a més de 435 milions de litres, el que seria suficient per proveir totes les llars d'un estat com Rhode Island, d'un milió d'habitants, durant un dia i mig, segons una anàlisi de The Washington Post en conjunt amb investigadors de la Universitat de Califòrnia a Riverside.
Cada resposta de 100 paraules també implica un consum mitjà de 0,14 quilowatts-hora (kWh), prou per alimentar 14 bombetes LED durant una hora. Multiplicat per milions d'usuaris, l'impacte és aclaparador. Si només el 10% dels treballadors estatunidencs usés aquesta tecnologia setmanalment, la despesa anual d'electricitat equivaldria al consum energètic de totes les llars de Washington, D. C., de més de 600.000 habitants, durant vint dies.
El sistema de ChatGPT funciona gràcies a un model de llenguatge, és a dir, una xarxa que utilitza càlculs probabilístics sobre la base dels milions de dades que extreu d'internet per construir frases plausibles. Així doncs, cada cop que es fa una consulta, el sistema ha d'executar una sèrie de càlculs per obtenir una resposta. El procés de constant assaig i error suposa una despesa energètica elevada —entre quatre i cinc vegades més que una cerca a Google— que provoca l'augment del consum. Els centres d'aquestes respostes tecnològiques es concentren en grans naus industrials o on hi ha milers de columnes d'ordinadors que treballen constantment per emmagatzemar milions de dades. Aquesta tasca genera quantitats de calor que s'han de refredar. Diversos estudis científics han calculat que el manteniment d'aquest equipament genera més del 2% de les emissions mundials de carboni, una xifra que es podria multiplicar fins a 10 vegades per al 2030.
A la cerca de solucions
Davant d'aquestes xifres cada cop més alarmants les empreses d'intel·ligència artificial s'han compromès a dissenyar circuits tancats que permetin reutilitzar tota l'aigua que fan servir per refredar els servidors. Per exemple, Microsoft va signar un acord per comprar tota l'energia generada pel reactor nuclear de Three Mile Island, tancat des de 2019, que permet reduir el consum elèctric al seu centre de dades. Tanmateix, el reactor no estarà operatiu fins a 2028, i persisteixen preocupacions sobre la gestió de residus radioactius.
Per la seva banda, Google s'ha compromès a reposar el 120% de l'aigua que utilitza per a 2030, tot i que un informe recent va revelar que només va aconseguir reciclar un 18% de l'aigua que va consumir el 2023. Altres han intentat reduir el malbaratament refredant els servidors amb aire condicionat, tot i que també suposa un augment del consum d'electricitat.