Un mes després del ciberatac que va patir la Universitat Autònoma de Barcelona, el centre continua treballant per recuperar la normalitat. La identitat dels ciberdelinqüents i els seus objectius segueixen sent incerta i tot apunta que continuarà així, perquè com va declarar el rector de la universitat, Javier Lafuente: "No ens hem posat en contacte amb ells ni ens posarem". 

La UAB s'ha centrat a treballar per restablir el seu sistema informàtic i per estudiar l'abast de l'atac. Aquest dijous en una roda de premsa Lafuente ha assegurat que fins ara "no els consta" que s’hagi produït cap extracció de dades arran de l’atac informàtic del passat 11 d’octubre, segons recull l'ACN. 

El rector també ha reconegut que l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya els ha alertat que a la deep web s’anunciava aquesta possibilitat, però ha insistit que la universitat “no dona validesa ni veu als ciberdelinqüents”. Lafuente ha exposat que els centenars de milers d'arxius afectats pel ciberatac contenen dades públiques i ha assegurat que des de la universitat no estem que es puguin filtrar dades personals d'aquests fitxers, ja que els servidors que guarden aquesta informació no es van veure afectats pel hackeig. 

 

Reconstruint a poc a poc 

L'atac informàtic que va tenir lloc la matinada de l’11 d'octubre va paralitzar per complet la universitat. Tot apunta que l'atac tenia el seu origen en un virus ransomware, que s'ha dirigit cap als sistemes centrals de la universitat. El ciberatac va obligar a desconnectar les xarxes internes i tallar els accessos a internet, per tal que els danys no anessin a més.

Aproximadament 650.000 arxius es van encriptar, les classes es van haver d'aturar, així com qualsevol activitat que requis del sistema informàtic, a la pràctica gairebé totes. Jordi Hernández, comissionat del rector de la UAB, ha declarat a TV3: "En un primer moment, va caure tot: la web, el correu electrònic, la wifi i totes les aplicacions de la comunitat universitària".

La UAB va iniciar un malson digital dels quals comença a veure el final a poc a poc. La universitat va fixar la recuperació de l'activitat en la seva forma plena sobre el desembre d'aquest any. Però això no acabarà així, ja que com ha informat Hernández durant l'any 2022 l'Autònoma treballarà a redissenyar el seu sistema informàtic i fer-lo més fort per prevenir situacions similars en un futur. En rearmar la seguretat el comissionat ha fet especial èmfasi i ha reconegut que: "un segon atac seria letal". 

 

 

Imatge principal: El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, en una roda de premsa amb motiu del ciberatac patit recentment / ACN