Després de la polèmica generada entre el govern espanyol i el govern d'Ada Colau per la reobertura del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, avui al migdia sortirà el primer intern, que també va ser el primer en entrar –el 14 de juliol– des que es va reobrir el centre.
Sortirà després que l'advocat que portava el cas,Jose Carballal, presentés fa dos dies un recurs contenciós administratiu contra la resolució imposada pel Jutjat d'Instrucció 5 de Sant Feliu de Llobregat, i després que el jutjat contenciós administratiu 3 de Barcelona hagi dictat sentència acordant la suspensió d'executar l'ordre d'expulsar-lo.
L'intern, de nacionalitat boliviana, tenia una ordre d'expulsió "caducada", segons ha explicat el seu advocat a El Nacional, i, a més, està casat amb una dona de nacionalitat espanyola i té tres fills.
Aquests són els dos arguments que Carballal va utilitzar en el recurs presentat, on vol deixar ben clar que a aquest home "no li constava cap notificació" que tenia un decret d'expulsió de l'any 2010 per part de la subdelegació del govern espanyol a Barcelona.
Arrelament a Espanya
L'intern fa més de 15 anys que va començar a viure a Espanya i, per tant, l'advocat assegura que "té arrelament suficient al nostre país". A més, l'advocat exposa que el seu client "no ha tingut coneixement de l'existència d'una prohibició d'entrada al nostra país" i que està casat amb una dona espanyola amb qui té una filla en comú.
Per això, demana que enlloc d'expulsar-lo durant cinc anys del país i de tots els països que pertanyin a l'Acord Shengen, i apartar-lo de la seva família, se li imposi una multa perquè, de fet, és la sanció principal que contempla la llei i exigeix "deixar en suspens l'expulsió del meu client" perquè, per més inri, l'agost és un mes inhàbil en la jurisdicció contenciosa administrativa i podria ser expulsat en qualsevol moment perquè la resolució recorreguda sentenciava la seva "expulsió immediata".
Carballal considera que l'administració va prendre la decisió "sense valorar les circumstàncies personals concurrents" i que es tracta de la sanció "més onerosa sense que existeixin circumstàncies que justifiquin aquesta mesura". I no només això. Assegura que amb aquesta decisió vulnera el dret a la família, contemplat en l'article 39 de la Constitució, així com l'article 8 del Conveni Europeu per a la protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals.
I és que el Tribunal Europeu dels Drets Humans estableix que "l'expulsió d'un estranger d'un país en què resideix amb la seva família més propera pot infringir el dret al respecte de la vida familiar".