El conseller d'Administracions Públiques, Justícia i Seguretat del Govern de Canàries, responsable de l'operatiu i director del Pla de Prevenció del Risc Volcànic de Canàries (Pevolca), Julio Pérez, ha anunciat aquest dissabte, dia de Nadal, la finalització de l'erupció del volcà de Cumbre Vieja, a l'illa de la Palma, després de 85 dies actiu, però no de l'emergència.
Pérez ha admès que després de la "tardor volcànica" que va començar el 19 de setembre i s'ha mantingut fins el 13 de desembre, en els quals aquesta situació ha estat "una prioritat" del govern canari i ha afirmat que deu dies després de que acabés l'expulsió de materials poden donar per conclosa aquesta erupció. Ha afegit que senten un "alleujament" perquè ara es podran dedicar plenament a la rehabilitació de les zones afectades pel volcà.
L'erupció durant aquests 85 dies ha obligat a evacuar unes 7.000 persones dels municipis afectats per la colada magmàtica, los Llanos de Aridane, el Paso i Tazacorte. Es calcula que un miler de famílies han perdut els domicilis a causa de la lava. Ara, deu dies després que el volcà hagi deixat d'expulsar material, encara cal estar atents a la concentració de gasos letals detectada a diferents indrets de la vall d'Ariadne i a colades i escletxes al terreny.
Es manté l'emergència
El conseller ha assenyalat que el pla del Pevolca es mantindrà "igual, en semàfor vermell, l'emergència en el mateix nivell", matisant que "no" creu que l'emergència deixi d'estar declarada al llarg del mes de gener, ja que mentre subsisteixi perill, s'ha de mantenir activat. En aquest sentit, ha indicat que "els gasos, les cendres i la calor" continuen presents, per tant són els riscos que subsisteixen, si bé ha apuntat que a diferència de l'erupció, que es desconeixia quan podia concloure, aquests riscos se saben que aniran concloent.
"Ara, és moment de refer", ha dit Pérez. Ha assenyalat que es començara a estudiar a partir de dilluns el pla de reallotjament que "haurà de ser segur i ordenat, gradual", a més ha avançat que el pronòstic és que durant la primera quinzena de gener es "puguin acordar alguns reallotjaments i intentar veure com restablir alguns serveis essencials".
Pérez ha confirmat que el pla es mantindrà actiu, tot i que, "serà un altre ritme i unes altres prioritats". Ha subratllat que el comitè d'experts "no" s'aniran "d'un dia per a un altre" de la Palma perquè "cal preveure la desescalada".
Més de 1.000 persones treballant
Pérez ha destacat el treball de les gairebé 1.000 persones que han operat en aquesta emergència, destacant que un 15 per cent d'ells és personal científic, per tant, les decisions s'han pres basant-se en el coneixement. Ha aprofitat també per reconèixer el treball del director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, sobre el que ha dit que "no va dubtar" o "molt poc" perquè ocupés aquest lloc, ha valorat molt positivament la seva decisió perquè ha manifestat que ha estat "una peça essencial" en aquesta emergència que ha qualificat com la "major catàstrofe de Canàries" i l'erupció "més llarga" de l'arxipèlag.
Finalment, la portaveu del Comitè Científic, María José Blanco, ha indicat que en l'informe diari els observables directes i els de vigilància corroboren la finalització del procés eruptiu el 13 de desembre a les 22.21 hores encara que ha afirmat que la conclusió de l'erupció no té perquè implicar el final d'alguns perills associats al fenomen volcànic, ni necessàriament el final de la reactivació magmàtica en el Cumbre Vieja.
Blanco ha afegit que es manté el respecte de les zones d'exclusió terrestre i marítima per a manternir la integritat física de les persones. Ha detallat que el con del volcà de Cumbre Vieja, és d'uns 200 metres a aproximadament 1.100 metres respecte al nivell de la mar, i en el mateix hi ha sis cràters. En aquest procés s'han registrat 9.090 terratrèmols, sent el de major magnitud de 5, registrat el 19 de novembre, a les 01.08 hores, a 33 quilòmetres de profunditat.