Que l'ús del català continua en descens era un secret de domini públic que aquest dimecres s'ha confirmat: segons l'última enquesta d'usos lingüístics de població (amb dades del 2023), els parlants habituals de la llengua ja són tan sols el 32,6%, un percentatge que ha caigut 13,4 punts al llarg dels últims vint anys. La conclusió de l'enquesta és clara i ha aixecat l'alarma, però no és l'única dada. Aquestes són les cinc claus de la dramàtica enquesta sobre el català a Catalunya:
- Pel que fa al coneixement de la llengua, la xifra de nous coneixedors del català és inferior al creixement de la població. Així, mentre que Catalunya ha guanyat gairebé 400.000 habitants entre el 2018 i el 2023, la llengua només ha sumat uns 267.000 coneixedors en el mateix període. És per això que, tot i créixer en nombre absolut de parlants, els percentatges del català es mantenen o baixen. També cal destacar que la mitjana de coneixement del català continua per sota de la mitjana del castellà en totes les edats, tot i que es detecta una àmplia predisposició per aprendre o millorar el coneixement de la llengua.
- Sobre la llengua inicial i la transmissió de llengües, el nombre de persones de llengua inicial catalana es manté, però el percentatge baixa. En canvi, el castellà baixa de totes dues maneres, mentre que el nombre de persones de llengua inicial combinada (català i castellà) puja —el percentatge d'aquesta opció sobre el total, també—. Cal no oblidar que el nombre i el percentatge de persones amb altres llengües inicials augmenten, així com augmenten totes les combinacions de llengües. Finalment, la transmissió del català avança dels avis als nets.
- Com ja hem dit, els parlants habituals del català únics baixen, si ens atenim a les identificacions i els usos. Ara bé, la suma de parlants habituals de català únics i combinats es manté, mentre que els parlants habituals de castellà pugen en termes absoluts (però baixen en termes percentuals). Les identificacions úniques de català i de castellà baixen, tot i que la de català i castellà combinats pugen. Pel que fa als parlants segons el grau d'ús, el català es manté en termes d'usuaris habituals i creix en usuaris secundaris, tant ocasionals com freqüents. Tanmateix, el creixement dels no-usuaris i usuaris més febles fa baixar el percentatge de la resta.
- Sobre la llengua inicial, d'identificació i habitual segons el lloc de naixement, el català és la llengua inicial, habitual i d'identificació majoritària entre les persones nascudes a Catalunya, però no entre les persones nascudes a la resta de l'Estat (ho és el castellà) i les nascudes a l'estranger (la llengua inicial es divideix entre castellà i altres llengües, mentre que la llengua habitual i d'identificació és el castellà). Segons l'edat, el català decreix com a llengua inicial des de la gent gran fins als adults joves, però torna a augmentar entre els joves; com més jove, més creix la identificació amb català combinat amb castellà; i el castellà creix com a llengua habitual entre les generacions més joves —el català decreix des de la gent gran fins als adults joves, però torna a augmentar entre els joves, però menys que com a llengua inicial.
- Finalment, pel que fa als usos lingüístics per àmbits, la franja d'ús únic de castellà és la més àmplia en la majoria d'àmbits (entre el 23 i el 41%). Les relacions socials són l'àmbit on hi ha més ús del català en general (prop del 60%), mentre que els àmbits on hi ha més ús intensiu de la llengua són les administracions locals i de la Generalitat, els Mossos d'Esquadra i la policia local, les entitats financeres, el personal mèdic i el petit comerç.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!