La justícia ha tornat a atacar el model d'immersió lingüística obligant tres escoles a aplicar un 25% de les assignatures no lingüístiques en castellà a partir d'aquest setembre, quan comenci el curs escolar. Famílies d'aquests centres, situats a les comarques del Garraf, Baix Llobregat i Baix Empordà, van presentar recursos judicials per aconseguir-ho i una sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els ha donat la raó en cinc interlocutòries de mesures cautelars, segons explica el diari ABC

Amb tot, però, aquest atac al català només tindrà efectes en les aules a les quals assisteixin els infants de les famílies que van interposar els recursos. Així ho va decidir el TSJC a finals de juny, acceptant la petició de mesures cautelars que van demanar els pares per l'inici del curs vinent, que comença el pròxim 13 de setembre.

"Perjudici irreparable" 

En aquest sentit, el TSJC fa seva la doctrina que va fixar el Suprem en el seu moment, acceptant les peticions dels pares que compten amb l'assessorament de l'Assemblea per una escola bilingüe, considerant que el fet de no parlar en castellà a l'escola "amb el pas del temps i el retard en la seva aplicació, curs rere curs, genera als alumnes un perjudici que pot ser irreparable". 

El TSJC va més enllà i assegura que aquesta mesura no té com a intenció perjudicar el manteniment del català com "centre de gravetat del sistema" però demana que es faci efectiva la presència vehicular del castellà en una "proporció raonable", que han fixat al 25%. A més, pel tribunal, aquesta no pot ser un "artifici de mera aparença de l'obligada utilització del castellà".

Protegir la identitat dels infants 

Per això demana que les dues llengües "convisquin en normalitat", sent "legítim que el català, per l'objectiu de normalització lingüística, sigui el centre d'aquest model de bilingüisme", sempre que això no suposi l’exclusió del castellà, segons el TSJC. 

Per tot plegat, el TSJC assenyala a la Generalitat i més concretament al Departament d'Educació perquè de cara al curs vinent apliqui aquestes mesures i, juntament amb els centres, adoptin les "precaucions necessàries" per preservar "la identitat i la intimitat" de les famílies recurrents, especialment de l'alumne. 

No forçaran l'execució 

Amb tot, però, la setmana passada es va saber que el govern espanyol no forçaria l'execució de la sentència del TSJC que fixa aquest mínim del 25% de les classes en castellà a les aules catalanes. Fonts del ministeri han defensat que regular quin percentatge de classes es fan en cada idioma correspon al Govern, ja que la competència sobre la matèria és autonòmica. Aleshores, sol·licitar l'execució de la sentència implicaria una invasió de les competències de la Generalitat

A finals de desembre de 2020, la sala contenciosa del TSJC va estimar parcialment un recurs interposat pel mateix Ministeri d'Educació i va establir un mínim del 25% de l'ensenyament en castellà a les escoles de Catalunya. En aquest, a més, es remarcava que l'ús actual de la llengua castellana és "residual", en un moment en què l'ús del català continua de baixada entre els més joves.

A la imatge principal, un grup escolar durant la pandèmia de la covid / ACN