El fred ha arribat a Barcelona aquesta setmana, la primera de desembre, però les baixes temperatures no han aturat als activistes de l'associació Anima Naturalis per despullar-se a Plaça Catalunya per denunciar el maltractament animal i la indústria pelletera. Una cinquantena d'activistes d'aquesta associació animalista s'han concentrat al mig de plaça Catalunya per protestar contra la indústria pelletera, que titllen de "cruel" i que cada cop més països europeus estan prohibint, com a Alemanya o Regne Unit. Aquest diumenge al matí el grup d'activistes ha fet una protesta on s'han estirat a terra, completament despullats i s'han ruixat amb sang artificial, mentre cridaven premisses com "quantes vides val un abric?". Una de les activistes sostenia una pancarta amb la frase: "Per una Europa lliure de pells".
La protesta ha causat un gran impacte visual als vianants i ha atret l'atenció d'alguns simpatitzants amb la causa, veïns que passejaven el gos sota el sol de diumenge i també turistes encuriosits que no entenien ben bé què estava passant. La cinquantena de manifestants han entonat càntics de protesta contra aquesta indústria que consideren "tan cruel".
"Cada vegada més països desenvolupats prohibeixen les granges pelleteres i Espanya queda a la cua d'Europa, una vegada més", ha declarat Cristina Ibáñez, coordinadora d'Anima Naturalis a Barcelona. "Vestir pells d'animals no només és ineficient i anacrònic, sinó que intensament cruel amb els animals", ha afegit. L'auge d'entitats i moviments animalistes ha provocat que el missatge de repulsió contra aquesta indústria hagi calat en gran part de la societat i això s'ha traslladat en una disminució de les vendes i la demanda d'aquest producte, que s'acostuma a relacionar amb el luxe.
"La indústria mata a visons, xinxilles, guineus i infinitat d'animals per les seves pells (...). A causa de l'estrès que els provoca el confinament en el qual viuen molts d'ells s'automutilen, i després són assassinats per les seves pells. D'aquí a uns anys, quan els nens preguntin per què es feia això, podem dir que nosaltres érem aquí lluitant contra aquesta indústria", ha afirmat amb un megàfon durant la protesta una representant d'Anima Naturalis.
Aquesta protesta busca donar suport a la Iniciativa Ciutadana Europea (ECI) #FurFreeEurope (Europa lliure de pell) que va entregar més de 1,5 milions de signatures de ciutadans i ciutadanes que reclamen una Europa lliure de pells. 20 Estats membres ja han prohibit totalment o parcialment el cultiu de pells per motius de benestar animal i salut pública, enviant un senyal clar que "sota cap circumstància les granges pelleteres poden protegir el benestar dels animals salvatges", afirmen des d'Anima Naturalis. La crida a prohibir definitivament les granges pelleteres ha estat secundat per diversos eurodiputats i per alguns estats membres. Després d'una reunió inicial entre les persones organitzadores de la ICE i la Comissió Europea, s'espera que a mitjans desembre la Comissió Europea proporcioni una resposta oficial.