Segueix augmentant l'estat de gravetat de la sequera arreu de Catalunya, tot i les pluges de les darreres setmanes. Aquest dimarts el govern de la Generalitat ha decidit declarar situació d'alerta per sequera a una cinquantena de municipis que depenen del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). Aquesta mesura s'ha pres després d'una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera i entrarà en vigor en els pròxims dies, un cop es publiqui al DOGC. La nova mesura adoptada implica diversos canvis per fer front a la situació de sequera que afecta Catalunya. Entre aquests canvis es troba la reducció de la dotació d'aigua mitjana per habitant i dia, que passarà a ser de 250 litres. Això significa que cada persona haurà de fer un ús més responsable de l'aigua, fent un ús eficient i evitant el malbaratament.
A més de la reducció en el consum domèstic d'aigua, també s'estableixen limitacions en el reg de jardins i zones verdes. Això vol dir que s'haurà de reduir o fins i tot suspendre completament l'ús d'aigua per regar plantes i gespa en aquestes àrees. A més, s'imposa la prohibició d'omplir fonts ornamentals, ja que aquesta pràctica suposa un consum considerable d'aigua que no és necessari per a les necessitats bàsiques de la població. Una altra mesura important és la restricció en la neteja de carrers. Aquesta activitat haurà de ser reduïda al mínim possible per tal de reduir el consum d'aigua. És important prioritzar la neteja en àrees crítiques i assegurar que es fa un ús eficient de l'aigua en aquesta tasca essencial per mantenir la salubritat de les vies públiques.
Amb la implementació d'aquestes mesures, el nombre de municipis catalans en situació d'alerta per sequera s'incrementa a 90, mentre que hi ha 2 municipis en prealerta, 43 en una situació de normalitat i 495 en excepcionalitat. Malgrat algunes precipitacions recents, el Govern considera que el panorama de la sequera continua sent molt greu. És cert que s'ha observat un lleuger increment de les reserves d'aigua, però això no és suficient per solucionar el problema de fons. Si no es redueix el consum d'aigua de manera significativa, es preveu que l'entrada en una situació d'emergència pugui produir-se a finals de l'estiu o a principis de la tardor.
Impuls de noves dessalinitzadores
El Govern també ha valorat aquest dimarts l'impuls d’actuacions estructurals per incrementar la producció d’aigua dessalinitzada en els pròxims anys. Segons han informat, l'empresa pública ATL ha posat a informació pública el projecte bàsic i l’estudi d'impacte ambiental per a la construcció de la nova planta dessalinitzadora del Foix a Cubelles (Garraf), que se sumaria a la de Tordera (Maresme).