El doctor Alberto Breda, cap d'Urologia Oncològica de la Fundació Puigvert, va operar amb èxit l'11 de setembre passat un home ingressat a l'Hospital General Pla de Pequín, a la Xina, per un tumor renal. El que fa la història sorprenent és que el Dr. Breda va intervenir el pacient des de Bordeus, al sud de França, a 8.264 quilòmetres de distància. L'operació, que consistia a extirpar el ronyó —una nefrectomia—, es va poder fer per via telemàtica gràcies a la tecnologia: des d'una sala a l'Auditori de Bordeus, el cirurgià controlava en remot, amb una consola, els braços robot que van executar la intervenció del pacient a l'altra punta del món.

És tota una fita, ja que tracta de la primera nefrectomia robòtica transcontinental des d’Europa cap a Àsia. Aquesta mena d'operacions en remot les permet realitzar la tecnologia de telecomunicacions 5G i a la fibra òptica, que garanteixen una resposta simultània a les comandes del cirurgià amb un temps de retard de tan sols 132 mil·lisegons. "Es tracta d’un moment històric que ha estat possible gràcies a la col·laboració internacional i que serveix, a més, per il·lustrar la diversitat que existeix en la pràctica de la medicina actual", celebra el Dr. Breda.

Assaig des d'Orlando

El pacient, un home de 37 anys amb un tumor renal de 3,5 cm i situat a 8.264 km de distància, a l'Hospital General Pla de Pequín, va ser donat d'alta l'endemà de la intervenció i, una setmana després, es troba al seu domicili en fase de recuperació i sense complicacions. La nefrectomia consisteix en l'extirpació parcial o total del ronyó per reduir les probabilitats de complicacions i és un procediment quirúrgic d'alta complexitat que requereix uròlegs amb àmplia experiència. Per familiaritzar-se amb la tècnica i el maneig dels sistemes, el febrer de 2024, el Dr. Alberto Breda ja va realitzar una nefrectomia a un porc de manera telemàtica, des d'Orlando (Estats Units) fins a un hospital de Shanghai (Xina), a més de 12.800 km de distància.

La intervenció quirúrgica va ser projectada a les pantalles de l’Auditori de Bordeus, on es va celebrar la 21a edició de la reunió anual més important sobre cirurgia robòtica, a la qual van anar 1.000 assistents. La convenció l'organitza la Secció de cirurgia robòtica de la Societat Europea d’Urologia (ERUS), que presideix el Dr. Breda des de l'any 2021. Autor de més de 400 publicacions en revistes indexades d'urologia, Breda també és professor adjunt de la matèria a l'Hospital Mount Sinai de Nova York.

Operacions pioneres

Hi ha constància de dos antecedents de telecirurgia transcontinental similar a aquest: el primer, l’any 2000, conegut com a "Operació Lindbergh", des de Nova York a un pacient ubicat a Estrasburg, que va ser realitzada pel Dr. Jacques Marescaux. El segon cas, més recent, va tenir lloc el juliol d'aquest mateix any, des de Roma fins a Pequín, a càrrec del Dr. Zhang, director del departament d'Urologia del Tercer Centre Mèdic de l'Hospital General de l'Exèrcit Popular d'Alliberament, qui va realitzar amb èxit la primera prostatectomia robòtica transcontinental.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!