El districte de Ciutat Vella és la zona zero de la inseguretat a la ciutat de Barcelona i cada dia, de mitjana, fa més de vint detinguts. Des d’aquest setmana la comissaria dels Mossos d’Esquadra d’aquest districte, al centre de la capital de Catalunya, torna a tenir en marxa les garjoles. Fins ara els detinguts se centralitzaven a les Corts, on s’havia organitzat l’Àrea Central de Detinguts (ACD) i des d’on també es feien les instruccions dels casos relacionats amb els detinguts, dels Mossos i també de la Guàrdia Urbana, un model que s’ha esgotat. Alguns agents expliquen a ElNacional.cat que havien arribat a esperar més d’una hora amb el detingut al vehicle policial, a l’aparcament de les Corts, per poder transferir el detingut a les garjoles i als agents que s’encarreguen de la vigilància i la instrucció.
Per poder agilitzar aquesta entrada de detinguts, i tenint en compte que és a Ciutat Vella on se’n fan més, des de principi d’any s’estava estudiant la possibilitat que des de la mateixa comissaria del districte poguessin assumir els seus arrestats, i també la instrucció, evitant així haver de traslladar-los a les Corts, escurçant els temps d’espera, per policies i també, clar, pels mateixos delinqüents.
Des d’aquesta setmana la comissaria torna a rebre els detinguts que es fan pels carrers del Raval, el Born i la Barceloneta, una vintena, més o menys, cada dia. Les Corts, en canvi, segueix rebent tots els altres detinguts que es fan a Barcelona, però descongestionat. En cas de detinguts per violència de gènere o detinguts per recerques internacionals encara seran entregats a les Corts, on hi ha les unitats especialitzades en la instrucció d’aquest tipus de delictes.
El nou cap de la comissaria de Ciutat Vella, l’intendent Víctor Martín, ha estat l’encarregat de la posada en marxa d’aquesta novetat que permetrà tenir més patrulles al carrer, a Ciutat Vella i a tot Barcelona, evitant que estiguin aturades esperant poder entregar els detinguts. La nova àrea de custòdia, com tècnicament anomenen a la zona de garjoles, on els detinguts esperen a ser entregats al jutge de guàrdia, inclou disset cel·les i en total té capacitat per a l'estada d'unes 38 persones.
Calabossos per tenir gairebé 40 persones alhora
L’àrea de garjoles de Ciutat Vella és més reduïda i serà "més fàcil i àgil a l'hora de gestionar-ho". Quan arriba un detingut, se li fa la lectura dels seus drets, entre els quals hi ha el de fer una trucada a un advocat. Després, el procés passa per diferents fases, com l'escorcoll i custòdia dels objectes personals i retirar qualsevol objecte que es pugui considerar que pot ser utilitzat per a lesionar. També es fa la identificació i ressenya del detingut en una habitació preparada amb aquest objectiu i que compta, per exemple, amb un lector del palmell de la mà, números per a identificar-se i càmeres per a fer les fotos del detingut.
A banda, se'ls ofereix la possibilitat de dutxar-se -l'àrea disposa d'un espai de dutxa-, se'ls faciliten productes d'higiene, se'ls dona una màrfega i una manta individual d'un sol ús i se'ls garanteixen els àpats mentre són sota custòdia policial. En total, l'àrea de custòdia de Ciutat Vella compta amb disset calabossos, alguns dels quals són més grans i altres més petits. Una de les garjoles està aïllada per si es dona la circumstància que un detingut té una infecció que requereix l'aïllament. També destaca que n'hi ha dues que estan pensades per a detinguts per un delicte de salut pública, ja que tenen connectat el sistema de desaigüe del lavabo que hi ha a la garjola amb uns dipòsits on es pot comprovar la presència de substàncies estupefaents.