Clam feminista a Barcelona pel 25-N, el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. "La vergonya i la por, per als agressors. Governs i estats, assumiu responsabilitats" és el lema de la manifestació d'enguany, organitzada per Novembre Feminista i que aquest dilluns a la tarda ha comptat amb centenars de persones pel centre de la capital catalana. La mobilització ha començat al passeig de Gràcia amb Diagonal, amb la lectura del manifest i diversos parlaments. Després ha continuat fins al passeig de Gràcia amb Gran Via, com a final de recorregut. En aquest trajecte, les manifestants han denunciat que les violències masclistes "no són fets aïllats", sinó violències estructurals que formen part d'un sistema opressor.
Marisa Fernández, membre de Novembre Feminista, ha atès els mitjans de comunicació just abans de l'inici de la manifestació i ha considerat que "passen prou coses perquè les dones surtin al carrer". Així, ha mostrat la seva solidaritat amb Gisèle (de qui ha evitat explícitament mencionar el cognom), de qui ha dit que "ha inspirat totes les dones del món perquè la por i la vergonya canviïn de bàndol". Dolores Pulido, portaveu del col·lectiu, ha afegit que l'acció d'aquest dilluns havia de bascular sobre dos eixos, arran del cas Pelicot: d'una banda, la creació d'un nou paradigma social en el qual els agressors sentin que allò que fan és inacceptable; d'una altra, reclamar "responsabilitat" a les administracions. A ritme de la batucada Dona Beat, la manifestació ha comptat amb dues zones diferenciades: una d'exclusiva per a dones cis, trans, hetero o lesbianes i persones d'identitats dissidents; i una altra de mixta, per a tothom qui volgués sumar-se a la marxa.
El manifest de Novembre Feminista
En el manifest, Novembre Feminista ha exigit polítiques públiques integrals i protocols accessibles que reconeguin la diversitat de les violències masclistes. D'altra banda, han demanat que les administracions públiques i el sistema judicial incorporin una perspectiva de gènere i antidiscriminació "que asseguri la prevenció, investigació i reparació efectiva en casos de violència masclista". "Han de garantir els drets de totes les persones, independentment de la seva condició, expressió, identitat o orientació afectiva i sexual", han apuntat. També han reclamat el reconeixement de les treballadores de la llar i les cures dins del règim general de la Seguretat Social i la seva protecció laboral, a més d'una educació afectiva-sexual obligatòria al llarg de totes les etapes educatives, amb formació continuada en perspectiva feminista per al professorat i agents educatius. "Aquest 25-N responem de manera col·lectiva a aquestes agressions, sabent que només juntes, diverses, vives, lliures i rebels podem desfer aquest cercle de violència que ens oprimeix", han conclòs.
Fernández ha reivindicat que cal considerar les violències com una cosa estructural i no individual, de manera que cal parlar del "còctel explosiu" que és el masclisme i el poder. "No n'hi ha prou amb fer lleis si no van acompanyades d'una assignació pressupostària i hi ha una voluntat política real d'acabar amb les violències", ha dit, abans de fer referència a l'augment de denúncies d'agressió sexual entre les dones joves —cosa que atribueix al fet que "les dones joves estan fartes, són més valentes, no tenen vergonya, estan més sensibilitzades i denuncien més"—. Finalment, ha apostat per la regulació de les boles a les xarxes socials, i que "tot i que cada vegada hi ha més dones feministes, també està en auge la ultradreta".