Han passat més de 24 hores des que a les 12.33 d'aquest dilluns es va perdre més de la meitat de la capacitat de generació elèctrica en tan sols cinc segons, i encara no s'han aclarit els motius d'aquest descens sobtat. Ara per ara, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha limitat a mantenir totes les portes obertes, mentre que des de Red Eléctrica sí que han descartat la tesi del ciberatac. Durant aquest temps, han estat els experts els qui no han aturat d'aportar claus per entendre l'apagada a Catalunya i la resta de la Península. Què en sabem fins ara?

En declaracions al Science Media Centre Espanya (SMCE), diversos especialistes han analitzat la situació. Un d'ells és Manuel Alcázar Ortega, de la Universitat Politècnica de València (UPV), que ha recordat que "la xarxa de transport europea treballa amb el criteri de seguretat N-1, cosa que implica que el sistema pot seguir operant de forma segura tot i que falli un element de la xarxa". És a dir, que la causa no es deurà a un únic error, "sinó a una concatenació d'esdeveniments que ha produït l'apagada".

Energies renovables i inèrcia

Pel que fa al descens sobtat de generació elèctrica, Alcázar ha explicat que, en un moment de demanda baixa, la generació fotovoltaica superava el 55% i hi havia una reduïda contribució de generadors que poguessin proporcionar inèrcia al sistema, cosa que "ha fet que el sistema no hagi pogut fer front a la variació de freqüència i s'hagi desencadenat una desconnexió en cadena de generadors que, al final, ha provocat l'apagada". Cal afegir que "la Península té una interconnexió limitada amb la resta del sistema elèctric europeu a través de França, el que la situa en una posició de debilitat davant d'altres sistemes elèctrics més interconnectats". "A més, el fet que la producció fotovoltaica sigui tan alta a determinades hores fa que la inèrcia del sistema i la capacitat de gestió d'energia reactiva per fer front a oscil·lacions de freqüència i tensió sigui menor, el que redueix la capacitat de reacció", ha agregat.

Miguel de Simón Martín, professor de la Universitat de Lleó, també ha intentat explicar els fets al SMCE i ha insistit en el fet que ni els sistemes eòlics ni fotovoltaics disposen d'inèrcia. "Aquesta característica fa que, a més penetració renovable, menor sigui la robustesa de la xarxa", ha dit. I ha afegit: "En conseqüència, amb una baixa capacitat d'interconnexió i una altra participació de generació renovable basada en inversors, la nostra xarxa és avui més vulnerable i disposa de menys marge de reacció davant de pertorbacions".

Interconnexió amb Europa

De Simón ha fet referència a la teoria d'una pertorbació a la xarxa francesa causada per la desconnexió sobtada d'una línia de molt alta tensió (400 kv), cosa que desequilibraria el sistema espanyol —"més vulnerable per la seva menor interconnexió i el seu menor nivell de generació síncrona"—. "A les 12 hores del dia de l'apagada, el 73% de la demanda prevista anava a ser coberta amb energia solar fotovoltaica i només un 3,3% amb eòlica, augmentat l'exposició a fluctuacions de tensió. La caiguda de tensió derivada podria haver provocat causat el desacoblament de plantes fotovoltaiques i eòliques, accelerant el col·lapse del sistema", ha conclòs.

Per la seva banda, Álvaro de la Puente Gil (Universitat de Lleó) s'ha centrat en el fet que "la península Ibèrica té una posició peculiar en el sistema elèctric europeu perquè està poc connectada amb la resta del continent". "Les seves interconnexions elèctriques són limitades, de manera que, a la pràctica, funciona gairebé com una illa energètica. Això la fa més vulnerable a pertorbacions internes: si ocorre un error important dins del sistema peninsular, no pot rebre prou ajuda externa per estabilitzar-se. A més, en els últims anys, s'ha incrementat molt la presència d'energies renovables, com la solar i l'eòlica, que són variables i depenen del clima. Això pot fer que el sistema sigui més difícil de controlar en temps real, si no es compta amb prou suport o emmagatzematge", ha explicat al SMCE.

Les múltiples causes

Finalment, l'enginyer Marcial Gónzalez de Armas ha estat molt clar: "És una conjunció d'incidents a la xarxa elèctrica. Una successió de factors en cascada o de forma conjunta que han provocat el col·lapse de tensions a la xarxa". El problema és que la poca capacitat d'interconnexió del sistema elèctric espanyol amb la resta d'Europa fa que augmenti la vulnerabilitat davant d'una conjunció d'esdeveniments com la de dilluns, segons ha comentat al SMCE. 

Encara no es coneixen les causes del descens sobtat de generació elèctrica, però el que han deixat clar els experts és que calen nous protocols i procediments d'operació de xarxa que incloguin a les renovables en la participació activa en la seva gestió, així com una millor interconnexió i emmagatzematge per evitar nous problemes en el futur.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!