Si bé és cert que ningú ens obliga a beure alcohol durant les celebracions, són pocs els que no associen brindar pels èxits i les trobades amb una copa de cava o acompanyar les trobades familiars o reunions d’amics amb begudes alcohòliques. I el Nadal tampoc no se n’escapa. “L’alcohol està lligat als àpats festius, a qualsevol celebració pròpia d’aquestes diades, la sobretaula però també amb els aperitius i als àpats dels dies no festius”.

Normalment s’associa el Nadal amb la família, àpats, alcohol, regals, i per què no dir-ho, dinars que enfarfeguen. “Tenim un problema i és que la població en general assumeix que les diades nadalenques solen ser perilloses per a mantenir el pes corporal. I de fet, de motius sembla que no en falten”, explica la doctora Anna Costa Corredor, dietista-nutricionista i portaveu del Col·legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCAT). “Tenim en pocs dies una concentració d’àpats i celebracions amb un fort component social, on les preparacions culinàries són les grans protagonistes. Es consumeixen més begudes alcohòliques del que és habitual”, i a més, insisteix que “fem una inadequada d’associació entre celebració i excessos en el consum, quan no hauria de ser-ho de forma obligada”.

D’aquesta manera, Costa Corredor comenta que en el consum d’alcohol també hem de tenir en compte el punt de vista calòric. “En concret, cada gram ens aporta 7 Kcal”. Així, aquestes són les quantitats calòriques que podríem arribar a ingerir, segons detalla l'experta.

  • 1 copa de vi o cava o xampany (130 ml, 12º) = 11 kcal
  • 1 mitjana de cervesa (330 ml, 5º) = 115 kcal
  • 1 copa de vermut (100 ml, 13º) = 91 kcal
  • 1 got de whisky o ginebra (75 ml, 35º) = 184 kcal + possible refresc ensucrat
  • 1 copeta de ratafia o un altre licor d’herbes (30 ml, 30º) = 63 kcal

“Aquestes begudes solen estar presents bastants dies durant aquestes festes i de forma reiterada”, ha exposat. “No vol dir que les haguem de prohibir però cal reduir la seva presència al màxim”, afegeix.

A més, recomana que no falti l’aigua a taula, ja sigui amb gas o sense. “Un o dos gots ajuden a saciar-nos la gana i la set, i a moderar l’alcohol”, detalla.