La crisi del parc de Doñana no s'atura, i està causant una tensió i divisió política sense precedents. El Parlament d'Andalusia, governat en solitari pel PP, ha iniciat la tramitació d'una proposició de llei per legalitzar els regadius il·legals de l'entorn del parc de Doñana. Aquesta decisió del PP amb el suport de Vox s'ha pres sense tenir en compte l'opinió del Consell de Participació de Doñana, sense informes que l'avalin i amb la possibilitat de sancions per part de la Unió Europea.
La proposició de llei reconeix com a agrícoles unes 800 hectàrees dels municipis de Huelva d'Almonte, Bonares, Lucena del Port, Moguer i Rociana del Comtat. La postura del govern espanyol és clara i recorrerà al Tribunal Constitucional per "invasió" de competències si s'aprova. Així ho ha expressat Pedro Sánchez "ho dic de manera serena però també amb contundència: Doñana no es toca. És patrimoni de tots els andalusos i de tots els espanyols. Doñana no es tocarà!"
Quina és la situació del parc de Doñana?
Durant les darreres dècades la biodiversitat de Doñana està vivint el seu pitjor moment. L'Aqüífer ha caigut al seu nivell més baix, això representa que el 59% de les llacunes temporals de grandària més gran no s'omplen des de 2013. La conseqüència és la desaparició d'un gran nombre de flora i fauna molt valuosa, segons revela l'últim informe de l'Estació Biològica de Doñana. Un dels problemes principals és la pèrdua d'una gran quantitat d'aiguamolls que han quedat coberts per la vegetació que ha crescut fruit de la sequera extrema i la pressió de l'agricultura intensiva. La situació actual és crítica i ha provocat la desaparició d'amfibis, tortugues autòctones, insectes, peixos i plantes aquàtiques.
El regadiu situat a la corona forestal va passar l'any 2004 de 2.162 hectàrees a 3.543 hectàrees en 2014. Representa un increment del més del 30% en tot just deu anys. Actualment, la superfície ocupada és més gran.
1.000 pous il·legals a l'aqüífer de Doñana
Sota el parc de Doñana es troba l'aqüífer 27, de 2.409 quilòmetres quadrats i fonamental per mantenir les llacunes d'aquest emblemàtic espai natural. L'organització WWF ha denunciat que a l'aqüífer de Doñana hi ha prop d'uns 1.000 pous il·legals, que s'encarreguen de la sobreexplotació de les reserves d'aigua. La funció dels pous és captar l'aigua, que s'emmagatzema en basses i s'utilitza per al reg dels fruits vermells: maduixes i maduixots. La Confederació de Guadalquivir obre expedients, però ha advertit que és incapaç d'evitar-ho. El problema principal és que les sancions arriben tard i és rendible pagar les multes.
Des de 2020 aquesta zona està declarada en situació de sobreexplotació. Els hivernacles estan fora del parc, però també es nodreixen del mateix aqüífer. Originalment, bona part de l'agricultura de l'entorn de Doñana es va desenvolupar legalment, és a dir, amb permisos per a la construcció de pous i extraccions controlades, però, una altra part, es va començar a fer al marge de la normativa. A més, moltes plantacions han begut de l'aqüífer de manera il·legal amb captacions no autoritzades.
Què ha aprovat el Parlament d'Andalusia?
El Parlament andalús ha donat llum verda a la proposició de llei impulsada pel PP i Vox per augmentar els sòls de regadiu de l'entorn de Doñana. Des d'ambdues formacions defensen que el seu objectiu és preservar "els interessos de desenes de milers de persones a la província de Huelva". Es tramita per via d'urgència i, per tant, podria ser aprovada definitivament pel ple del Parlament a mitjans de maig en el més curt dels escenaris, o a mitjans de juliol. Aquesta decisió va en contra del que apunten els informes tècnics i científics que han posat en dubte la viabilitat mediambiental de la polèmica.
La llei no atorgaria aigua als regadius, però si obre la porta que puguin rebre-la. La normativa contempla que les cases que no disposen d'aigua es converteixin en sòls regables. Després, els amos podran anar a la Confederació Hidrogràfica a demanar concessions d'aigua, tot i que, ja han avançat que no donarà més títols davant la situació de sequera extrema en la qual ens trobem.
El PP defensa que la seva iniciativa no afecta Doñana ni el seu aqüífer perquè l'aigua vindria del transvasament d'aigua de la demarcació hidrogràfica dels rius Tinto, Odiel i Piedras fins a la demarcació del Guadalquivir. El president andalús, Juanma Moreno, ha tret pit d'aquesta solució i exigeix al govern de Pedro Sánchez que compleixi els seus compromisos. Amb tot, el president de la Confederació del Guadalquivir, Joaquín Páez, va afirmar aquest dilluns que el transvasament no serveix per a nous regadius.
Quina és la posició del govern espanyol?
El govern espanyol ja ha advertit en diverses ocasions a la Junta d'Andalusia. Ja ho va fer en el primer intent de legalitzar els regadius irregulars, i ho torna a fer ara amb aquest segon intent. En aquesta ocasió, ha avisat que anirà al Tribunal Constitucional per frenar la seva aplicació. Per recórrer la llei, ha d'esperar que s'aprovi i es publiqui en butlletí oficial. Si l'Estat presenta un conflicte de competències contra una comunitat autonòmica, el Constitucional admet aquest recurs la llei se suspèn cautelarment almenys durant 5 mesos.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja ha advertit que aquest parc nacional "no es toca" perquè és "patrimoni de tots els espanyols". "Veiem a Andalusia una dreta que no nega l'evidència científica, però que, en canvi, actua com si no existís aquesta emergència climàtica (...) i que fins i tot nega la legislació europea i els advertiments de la Comissió Europea", ha assenyalat. Per la seva banda, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha dit que el govern espanyol farà tot el que calgui per salvar el Parc Nacional de Doñana "de les mans del PP i de Vox".
Què critiquen els experts?
Els científics fa anys que alerten que la situació del parc de Doñana es troba en un estat crític i que "més de la meitat de les seves llacunes han desaparegut". La degradació del parc s'atribueix a diversos factors: variabilitat pluviomètrica anual i el canvi climàtic, així com l'augment de les àrees conreades, el creixement de l'activitat turística o el funcionament del camp de golf.
Les organitzacions conservacionistes WWF i Ecologistes en Acció han advertit que insistiran a denunciar davant la Unió Europea tot el relacionat amb la proposició de llei per a la reordenació de regadius de la Corona Nord de Doñana, que es tramita en el Parlament. WWF considera que la proposta de PP i Vox és "una llei anti-Doñana", i ja ha advertit que posaran en coneixement "de la Comissió Europea i de les autoritats internacionals aquest nou pas que constitueix una violació flagrant". “Empitjorarà el delicat estat de conservació en el qual es troba Doñana”, ha assenyalat WWF. Per la seva banda, Greenpeace considera que "la norma indulta dècades de robatori sistemàtic d'aigua al parc nacional de Doñana i encoratja nous saquejos".
Com pot actuar la Comissió Europea?
La Comissió Europea ha insistit que pot exigir a Espanya "si és necessari" la protecció del Parc Nacional de Doñana i ha recordat que hi ha evidències científiques i tècniques sòlides sobre els "efectes adversos" de la sobreexplotació de les seves aigües subterrànies. "Si és necessari la Comissió Europea tindrà la possibilitat d'adoptar noves mesures per assegurar que Espanya compleix amb la sentència del Tribunal de Justícia sobre Doñana", ha expressat el portaveu comunitari Tim McPhie després de ser preguntat per la llei andalusa de regadius la tramitació dels quals va rebre llum verda ahir amb els vots de PP i Vox.
Espanya va ser condemnada l'any 2021 pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea per incomplir les seves obligacions derivades de les directives marc de l'Aigua i de la directiva Hábitat. En concret, va ser condemnada per les extraccions excessives i il·legals d'aigua per als cultius, però no va implicar una multa econòmica. Ara si Brussel·les tornés a denunciar Espanya si comportaria una sanció econòmica.