Els cognoms més comuns a Catalunya no són gaire variats, però n'hi ha tres que es repeteixen amb especial freqüència: Garcia, Martínez i López. De fet, Garcia és amb diferència el cognom més comú de Catalunya. Segons les dades del 2021 de l'Institut Català d'Estadística (Idescat), hi ha 168.733 persones que tenen Garcia com a primer cognom, cosa que vol dir que per cada mil habitants, n'hi ha més de 23 que tenen aquest cognom. A més, hi ha 173.500 persones més que es diuen Garcia de segon cognom, el que significa que hi ha 22 persones de cada mil amb aquest segon cognom.
👩👨👶👶Quins són els noms més posats a Catalunya
El segon cognom més comú a Catalunya és Martínez, ja que el porten 118.464 persones com a primer cognom i encara més persones com a segon cognom - un total de 120.721. Just per darrere, en la tercera posició del podi, es troben els López, perquè n'hi ha 113.676 que duen aquest cognom com el primer i 117.656 que el duen com a segon cognom.
Els cognoms dels catalans, comarca a comarca
Amb tot, Garcia és amb diferència el cognom més comú arreu del territori català. La presència de persones que tenen aquest cognom és alta a qualsevol punt de Catalunya, però hi ha tres comarques on la proporció de "Garcies" és especialment més alta que a la resta de Catalunya. Són el Baix Llobregat, on hi ha 28,27 persones amb aquest primer cognom de cada mil; al Vallès Occidental, on la freqüència és de 26,27 per mil; i al Vallès Oriental, on és de 25,2 per mil. Que Garcia sigui el cognom més comú de la teva comarca, doncs, no és un fet estrany, però en algunes comarques són uns altres els cognoms que es repeteixen amb més freqüència. Més concretament, hi ha nou comarques on el cognom més comú - com a primer cognom - és Martínez, Vila, Masip, Rodríguez, Sánchez, Sans o Solé.
D'on venen els cognoms més freqüents?
Els tres cognoms més freqüents a Catalunya - Garcia, Martínez i López - coincideix que són tres cognoms patronímics. Això vol dir que tots tres deriven del nom d'un progenitor originàriament. En el cas dels cognoms acabats en "-ez", aquesta terminació significa "fill de". Per tant, Matínez és "fill de Martín" i López és "fill de Lope". En el cas de Garcia, l'origen i significat no és tan clar, però diversos filòlegs coincideixen que el cognom deriva de l'Euskera (h)artz, que vol dir os.
Aquests cognoms s'han anat expandint amb els anys arreu de Catalunya fins a convertir-se en els més freqüents. Però la seva presència no és ni de lluny tan alta com ho és en altres regions de l'Estat espanyol. Garcia, per exemple, és molt més freqüent a Salamanca, on arriba a haver-hi 61 persones amb aquest primer cognom per cada mil habitants. Segons les mateixes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), Albacete és la província on hi ha una presència més alta de "Martínez" - 53,86 per mil - i Lugo la província on hi ha més López - 71,1 per cada mil.