El Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) ha condemnat "l'atac" als menors migrants no acompanyats (Mena) de Castelldefels el cap de setmana passat. Segons ha expressat el col·lectiu a través d'un comunicat, les actituds "xenòfobes explícites" dels atacants no es poden interpretar com uns fets aïllats, atès que "recentment es va viure una situació similar en un altre municipi", en relació als fets de Canet de Mar. Així, es tracta d'un "racisme estructural" que contrasta amb el fet que la societat s'ha expressat "de manera clara, massiva i repetida" a favor de l'acollida.
A més, l'entitat reclama a la DGAIA solucions a la situació tot recordant que de fa temps denuncien la manca de recursos per fer-hi front: "s’ha d’afanyar a enquadrar aquests fets en l’efectiu i ple desplegament de l’estratègia de país dissenyada de manera transversal".
Cap referència als recursos econòmics
Des del CEESC recorden que la societat s’ha expressat de manera clara, massiva i repetida des de la voluntat solidària i sensible amb aquests joves i que, majoritàriament, "som contraris a fets com els viscuts aquest cap de setmana. Volem acollir i això només serà possible si les condicions i els recursos són els adients". D'aquesta manera, recorden però que no es feia cap referència als recursos econòmics necessaris per dur a terme "el desplegament d’una estratègia tan ambiciosa com necessària". Ressalten però que les peticions anaven més enllà i demanaven també un compromís polític per cercar alternatives habitacionals adients als joves o, per exemple, per adaptar els serveis que actualment ja operen al territori, dimensionant-los en la mesura que poguessin incloure l'atenció al col·lectiu referit.
La resposta residencial
Una de les qüestions que critica CEESC és la resposta residencial que es dona al problema, amb centres d'acollida dissenyats com a "espais provisionals". En canvi, l'entitat subratlla que aquests centres esdevenen "la llar" dels joves que acullen, per la qual cosa, la provisionalitat no contribueix a fer-los "sentir protegits".
"No podem estar d’acord en oferir les respostes residencials -que celebrem-sense els projectes i els equips educatius necessaris, o sense tenir en compte la població d'acollida. Per a aquests joves es tracta de casa seva, el lloc on han de sentir-se protegits. L’atenció que se’ls hi ha d’oferir ha de ser excepcional, perquè la seva situació ho és, i ha de tenir el component comunitari, un fet que no sorgeix de manera espontània", han exposat.
Per altra banda, a través d'aquest mateix comunicat han detallat que no donaran "suport al desplegament d'una xarxa paral·lela de protecció a infants i joves que no respongui a un disseny socioeducatiu real, que passa per la inversió prèvia i per la garantia d'un treball comunitari autèntic". I han posat èmfasi en què tampoc donaran suport a cap desplegament de polítiques socials que vulgui desenvolupar-se sense els professionals adequats.