L'afluència de centenars de visitants ha col·lapsat aquest cap de setmana els accessos al pantà de Sau, on la sequera acumulada ha deixat al descobert el campanar de l'església, que acostuma a estar coberta per l'aigua, fins i tot es pot arribar caminant fins al peu del temple. Aquest fet ha despertat la curiositat de tots els que s'han acostat fins allà. De fet, segons el Servei Català de Trànsit (SCT), tant diumenge com aquest dilluns s'han col·lapsat els accessos per arribar-hi i els aparcaments estan plens. Davant d'aquesta situació, Trànsit ha advertit de la situació de col·lapse per arribar al pantà per evitar que hi vagi més gent i ha demanat no estacionar els vehicles als vorals de la carretera. De fet, per segon any consecutiu, la Diputació de Barcelona va acordar regular entre el 24 de juny i l'11 de setembre els accessos al pantà de Sau mitjançant un sistema de reserva prèvia d'aparcament per a vehicles motoritzats.
Per poder accedir a la vall del pantà, els vehicles han de fer una reserva en línia de manera anticipada, els cotxes han de pagar 5 euros, mentre que les motos 2 euros. L'accés es permet des de les 10 del matí fins a les 19 hores, i el pàrquing té una capacitat per un màxim de 90 vehicles, un cop s'ha arribat a aquest número, la resta ha de decidir entre marxar o esperar que algun altre surti per ocupar la seva plaça. Tanmateix, l'accés només està permès per als veïns de la zona, als socis del Club Nàutic i als usuaris d'empreses d'esports que tinguin contractat un servei o alguna activitat nàutica a la zona. Durant aquest cap de setmana de 3 dies s'ha tornat a omplir a vessar els accessos al Pantà, alguns testimonis han explicat, que per entrar han arribat a esperar fins a una hora i mitja.
El Pantà de Sau , algú mai vist ,estant entrant a on abans àvia sigut el cementiri pic.twitter.com/53iaYtDPyy
— ANGELINA (@angelina_muntal) August 12, 2022
Les reserves de pantans Catalunya al 41%
Les reserves dels nou embassaments de les conques internes de Catalunya estaven aquest dijous al 41% de la seva capacitat, 8 punts menys que fa avui un mes, mentre la conca del Segre, que depèn de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, segueix en emergència per tercer mes consecutiu. D'aquests nou embassaments, set els gestiona l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la Generalitat (Darnius Boadella, Sau, Susqueda, Foix, la Llosa del Cavall, Sant Ponç i la Baells). Segons les dades facilitades aquest dijous per l'ACA, una gran part d'aquests embassaments estan per sota del 40% de la seva capacitat, com el de Darnius (39,19%), Sau (37,35%), la Baells (37,26%), la Llosa del Cavall (31,59%), Riudecanyes (32,72%) i Siurana (9,86%).
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, en el seu informe mensual del passat mes de juliol, indica que les aportacions de pluja acumulades en els mesos de maig, juny i juliol es troben en mínims històrics des del 1980. La conca del Segre, que depèn de la Confederació, segueix en emergència i el sistema d'embassaments Oliana-Rialb (Alt Urgell) continua el seu descens del nivell d'aigua per les escasses pluges. La situació de sequera en algunes zones de Catalunya és extrema i, així, a la comarca de la Conca de Barberà ja fa dies que arriben camions cisterna carregats amb aigua per omplir els dipòsits municipals a Passanant, Belltall i Sarral, als quals s'ha unit l'Espluga de Francolí.