Catalunya està a hores d’ara col·lapsada pel que fa a aconseguir la PrEP, la pastilla preventiva del VIH, un tractament que redueix de forma exponencial les possibilitats d’infectar-se. A finals del 2019 aquesta pastilla va entrar a la cartera de serveis públics i des d’aleshores 9.000 persones l'han rebut a Catalunya (les darreres dades disponibles són del 2022). Són moltes persones, però no són totes les que se’n podrien beneficiar encara. Amb motiu de la celebració aquest 1 de desembre del dia mundial de la Sida ha transcendit el volum de la llista d’espera per accedir a aquest tractament preventiu.

Al centre comunitari BCN Checkpoint, la llista d’espera per accedir a la pastilla és d’un any. Actualment, en el conjunt de Catalunya, hi ha 3.000 persones esperant-la. L’elevada efectivitat d’aquest medicament ha fet que cada cop siguin més les persones que volen fer-lo servir. Hi ha diverses maneres de prendre’l: o bé de forma diària, en el cas que la persona tingui moltes relacions sexuals i no les programi, o bé a demanda, això vol dir amb una pauta diferent que té en compte els moments en què la persona preveu tenir relacions sexuals de risc.

El Govern diu que mirarà de fer alguna cosa

El Govern intentarà actuar sobre aquestes llistes d’espera. Segons informa l’agència ACN, el conseller de Salut, Manuel Balcells, s’ha compromès a mirar de reduir el temps d’espera per aconseguir la pastilla. Aquest compromís l’ha expressat durant la visita que ha fet al nou hospital de dia de Malalties Infeccioses i VIH del Clínic, que el 2023 ha començat el seguiment de 417 persones amb VIH, 75 de les quals per nova infecció.

El conseller Balcells ha reconegut que la llista d’espera per rebre la profilaxi preexposició (PrEP) és “excessiva” i s'ha compromès a treballar perquè l'any que ve no superi els sis mesos. Actualment, segons les dades del BCN Checkpoint, la llista d’espera és de 12 a 14 mesos. A finals del 2022, la llista d'espera d'aquest centre, el que dispensa la PrEP a més usuaris a Catalunya, era de 500 persones.

A Catalunya hi ha un conjunt de 21 centres que dispensen la pastilla per prevenir el VIH. El 2022, un total de 2.371 persones l'estaven esperant. Amb tot, la xifra real de sol·licitants era més baixa perquè hi ha usuaris que estan inscrits i a l'espera en més d'un centre, segons ha dit la conselleria a l’ACN.

Les infeccions per VIH a Catalunya

Les infeccions per VIH a Catalunya van repuntar el 2022 amb 460 nous casos, cosa que suposa una taxa de 5,9 casos per cada 100.000 habitants. L'any anterior, segons dades de Salut, se'n van registrar 431, amb una taxa de 5,6. Malgrat el lleuger augment, la tendència a cinc anys vista va a la baixa, ja que els nous diagnòstics han caigut més d'un terç (37%) des dels 727 detectats el 2017. La via de transmissió més habitual és la sexual, amb un 57,7% dels nous diagnòstics l'any passat produïts en homes que han tingut sexe amb altres homes. D'acord amb les dades de 2021, la taxa de diagnòstics és més alta a Barcelona ciutat que a la resta de regions sanitàries.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!