Preocupacions, que el cap et vagi com una rentadora quan centrifuga o bucles de pensaments. Per a moltes persones, agafar el son els diumenges a la nit –o qualsevol altre dia de la setmana– pot convertir-se en un malson. Aquest fenomen, conegut com a "Sunday night insomnia", no és nou, i entre els qui el pateixen hi ha el doctor Luc Beaudoin, reconegut científic cognitiu i professor associat d’educació a la Simon Fraser University, a la Colúmbia Britànica (Canadà). Tot va començar fa gairebé quatre dècades, quan Beaudoin era un estudiant universitari amb dificultats per agafar el son a l'inici de la setmana. La solució, explica, li va arribar en una classe de psicologia cognitiva, on un professor va exposar una teoria sobre la detecció de moviment visual —la capacitat del sistema visual de percebre el moviment a través dels patrons canviants de llum a la retina–.
"Aquell dia vaig pensar: si puc entendre com funciona el sistema de control de l’inici del son al cervell humà, potser podria dissenyar una tècnica per enganyar-lo i fer-lo adormir", explica Beaudoin en declaracions a CNN. Aquest pensament va ser l'inici d’una tècnica que, l’any 2009, Beaudoin va batejar com a cognitive shuffling. Inspirat per una nova etapa d’insomni —aquesta vegada associada a dificultats per tornar a dormir després de despertar-se a mitjanit—, va perfeccionar aquesta estratègia per facilitar la conciliació del son.
Pensaments aleatoris (però inofensius)
La tècnica consisteix a distreure la ment amb pensaments aleatoris, però inofensius, com si es barregessin cartes mentals. En fer-ho, s’interrompen les cadenes de pensaments ansiosos o estressants que sovint impedeixen agafar el son, i es facilita que el cervell entri en un estat més receptiu al descans. Encara que el cognitive shuffling no és una solució universal, diversos experts en son l’han començat a considerar una eina útil per a persones amb insomni lleu o ocasional. I com que no requereix medicació ni equipament especial, resulta accessible per a tothom que estigui disposat a provar una nova forma de “desconnectar”.
Després de posar en pràctica la seva idea, el resultat no es va fer esperar. “El meu insomni va desaparèixer”, assegura Beaudoin al mateix portal. “La meva xicota –actualment la seva dona– estava sorpresa de veure com m’adormia tan de pressa. Vaig tenir la sensació que havia trobat una cosa important. Així que vaig començar a llegir amb més profunditat i a reflexionar seriosament sobre el sistema de control de l’inici del son”.
En què consisteix la tècnica de cognitive shuffling
La tècnica de cognitive shuffling, o “barreja cognitiva”, consisteix a generar mentalment paraules aleatòries, impersonals i emocionalment neutres. Segons Beaudoin, es tracta de triar una paraula a l’atzar i, per cada lletra, pensar en tantes paraules com es pugui que comencin amb aquesta lletra. S’hi dedica entre cinc i vuit segons per lletra, abans de passar a la següent. Per exemple, si la paraula escollida és “piano”, la seqüència podria ser: “pera, paracaigudes, Pau, pirueta… ítem, intenció, immadur, iglú…”, i així successivament. Aquesta activitat mental actua com una mena de joc lleuger que ocupa la ment de forma segura i inofensiva, allunyant-la dels pensaments que generen estrès o ansietat.
En aquest sentit, doncs, la tècnica, que no requereix més eines que la imaginació, es presenta com una alternativa senzilla i natural per a aquells que busquen una manera efectiva de posar fre a l’insomni ocasional. I tot comença amb una paraula.