L’addicció al mòbil, també coneguda com a nomofòbia, és un problema creixent en la nostra societat digital i planteja comportaments preocupants especialment entre els joves. Aquesta addicció es caracteritza per un ús compulsiu i problemàtic del telèfon mòbil, que pot tenir conseqüències en la salut i en la vida diària de les persones. La necessitat d’estar sempre comunicats i connectats a les xarxes socials o com a eina contra l’avorriment o la soledat, ha creat una dependència que és com un peix que es menja la cua. Com més temps passem enganxats al mòbil més s’estimula l'alliberació de dopamina en el cervell, reforçant aquest comportament compulsiu. Hi ha maneres d’intentar contrarestar aquesta addicció, com educar als nens i adolescents en l’ús responsable del mòbil, però també la tecnologia ha obert la porta a una solució més dràstica. És el que proposa Balance Phone, una startup catalana que ha llançat un telèfon dissenyat per reduir la dependència digital.

El Samsung que porta el sistema operatiu de Balance Phone

Idea de dos joves emprenedors

Balance Phone és una iniciativa creada per Albert Beltran i Carlos Fontclara, que a partir de la seva pròpia experiència personal, es van proposar trobar una manera de combatre l’addicció al mòbil i retornar a la persona hores de vida fora del món digital. “Aquest mòbil el vam desenvolupar al principi per a nosaltres mateixos quan ens vam adonar que no ens agradava estar tan enganxats”, explicava Fontclara a la cadena Ser. Beltran i Fontclara s'autodefineixen com a "minimalistes digitals", persones a favor de simplificar i reduir al màxim possible l'ús de la tecnologia a la vida diària.

Albert Beltran i Carlos Fontclara, creadors de Balance Phone (Nazaret Romero / ACN)

De 'software' a 'hardware'

Aquests dos emprenedors van fundar la companyia el novembre del 2023, quan tenien 23 anys, i en un principi va començar com una app (software) que es podia descarregar en l’smartphone Android, però en l’actualitat ha esdevingut en un sistema operatiu (hardware) que combat aquesta addicció de manera més radical. Balance Phone és ara un dispositiu especial que bloqueja l’ús d’aplicacions i pàgines web que fomenten aquests comportaments addictius. Quan era una app, que es va llançar el passat mes de març i va tenir 15.000 descàrregues, els impulsors de la iniciativa van veure que no acabava de funcionar, perquè era fàcil de suprimir i els usuaris tornaven a tenir un telèfon intel·ligent sense restriccions. Només funcionava amb persones “amb molta força de voluntat”, afirmen en una entrevista a l’ACN.

 

"Vam veure que el que havíem de fer perquè fos eficaç era ficar-nos en el sistema i fer que la decisió fos irreversible", afirma Beltran. Però al mateix temps, no volien prescindir d’aquelles aplicacions que aporten valor. "El que volíem era no sacrificar res del dia a dia, però sí desenganxar-nos del component addictiu, de les aplicacions que no aporten valor", assegura Beltran, que indica que la interfície del dispositiu és "simple i avorrida en el bon sentit" perquè l'usuari accedeixi només al contingut que busca, sense distraccions. Això els va impulsar a fer un pas més, deixar l’aplicació enrere i llançar un telèfon mòbil de la mà de Samsung que incorpora el sistema operatiu Android 14 modificat de Balance Phone. D’aquesta manera, utilitzar aquest dispositiu ja és “irreversible”.

Com funciona?

Aquest telèfon bloqueja tots aquells continguts que fomenten l’addicció, com les xarxes socials (Instagram, Twitter, TikTok o Facebook; les plataformes de streaming com Netflix, HBO o Prime Video; els videojocs, les pàgines pornogràfiques o d'apostes)...però permet fer trucades, sentir música amb Spotify, demanar menjar a domicili i tenir accés a les aplicacions essencials, com la banca, el GPS i les aplicacions de missatgeria instantània whatsapp i Telegram, tot i que aquestes es poden capar.  El temps mitjà d'ús del Balance Phone és d'una hora i 17 minuts al dia, un  temps que està majoritàriament ocupat per whatsapp, donat que moltes persones utilitzen aquesta aplicació com a eina de treball. 

Amb la seva iniciativa, Beltran i Fontclara, asseguren que els usuaris del Balance Phone poden "recuperar tres hores al dia", una afirmació que es basa, per exemple, en les dades d'UNICEF que indiquen que el 31,6% dels adolescents passa més de cinc hores diàries connectades a internet i la xifra augmenta fins al 49,6% el cap de setmana.  Altres estudis, com el Digital 2023: Global Overview Reporter, elaborat per Data Reportal, indiquen que els espanyols fan servir el 35% del temps diari usant pantalles, unes 5 hores i 45 minuts.

Mòbil per a tots els públics i ideal per a infants

El Balance Phone està concebut com un telèfon “per tots els públics”, explica Fontclara, “és per a gent adulta conscient dels seus hàbits digitals i que els vol canviar”, afegeix, insistint molt en el fet que aquesta voluntat de voler desenganxar-se és clau. Però també pot servir com a primer mòbil per a un nen. “Se li pot donar accés a la tecnologia, però sense aquest component addictiu”, afegeix. De fet, si bé la proposta és dirigida a tots els usuaris, un cop en marxa han comprovat que té especial bona acollida entre els pares, preocupats per l'accés dels seus fills a un contingut addictiu. Ara per ara, la majoria d'usuaris de Balance Phone són infants d'entre 9 i 16 anys. També pot ser un telèfon idoni per la gent gran que no necessita totes aquestes aplicacions de les quals prescindeix el mòbil. Actualment, hi ha més de 20.000 persones en llista d’espera per adquirir un Balance Phone. 

Característiques tècniques

El Samsung A16 5G té una interfaaç minimalista per reduir el temps en pantalla. Compta amb el sistema operatiu de Balance Phone està equipat amb un chipset Helio G99, té unes dimensions de 138 x 65 x 9.9 mm, amb una pantalla de 5’’45 polzades i 720x1440 píxels de resolució; 128 GB de ROM i 8 GB de RAM amb una bateria de 2500 mAh, càmera posterior de 50 MP, frontal de 12 MP, costa 299 euros i es pot comprar a través de la pàgina web de Balance Phone. Entre els seus reptes està portar la seva tecnologia al món Apple i seguir l’expansió per Android.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!