D'ençà que la sonda espacial Parker es va llançar cap al Sol l'any 2018 ha fet una gran quantitat de gestes històriques. El 2021 es va convertir en la primera nau espacial que va tocar el Sol sense acabar fosa. Només 1 any després, va ser capaç de suportar una explosió solar colossal, i el passat mes de novembre va ser capaç de sobrevolar Venus sense desintegrar-se. Aquests acostaments han fet possible que aquest dimarts, nit de Nadal, s'hagi acostat a poc més de sis milions de quilòmetres de la superfície del Sol, el que significa gairebé el doble que el que va aconseguir fa 3 anys, i una missió sense precedents segons la NASA. Enviada a l'espai l'agost de 2018 des de Cap Canaveral, Florida, la sonda Parker, de 685 quilos de pes, va ser ideada amb l'objectiu de "tocar el Sol" en orbitar a partir d'aquesta nit de Nadal sobre l'anomenada 'Corona', la part exterior de l'atmosfera de l'estrella, una acció que farà protegida per un escut tèrmic capaç de suportar fins a 1.400 graus Celsius de temperatura.

Dissenyada per tocar el Sol

La sonda especial Parker es convertirà en l'objecte fabricat per l'home que s'hi haurà acostat més al Sol i el més ràpid de la història. L'acostament fins a aquesta distància (equivalent a nou vegades el radi del Sol) que farà l'artefacte serà el primer de diversos que efectuï fins al juny del 2025, i els realitzarà a una velocitat de 692.000 quilòmetres per hora (430.000 milles). El físic de la divisió d'Heliofísica del Centre de Vol Espacial Goddard de la NASA, Cristian Ferradas, ha apuntat que "podrà fer mesuraments d'aquesta regió inigualables, mesuraments sense precedents i que tenen el potencial de transformar la nostra comprensió del Sol". El principal objectiu de la missió és descobrir perquè algunes capes de l'atmosfera solar poden arribar a temperatures d'1 milió de graus, mentre que s'estima que la superfície visible (la fotosfera) està a uns 5.000 graus. 

Segons els enginyers de la NASA, des del seu primer acostament a l'estrella fins ara, la nau hauria completat 24 òrbites al Sol, amb un escut tèrmic de carboni d'11,43 centímetres de gruix que mantindrà els seus quatre instruments de mesura a temperatura ambient, és a dir d'uns 29 graus Celsius. "Si bé en aquesta regió de la corona solar té una temperatura molt elevada la densitat és molt baixa, és a dir hi ha molt poques partícules calentes que li transfereixin energia a la nau. La corona és molt tènue i això ajuda al fet que la nau no es fongui", ha explicat Ferradas. 

Com és la sonda Parker?

La sonda Parker, que té un pes de 685 quilos i 3 metres de llargària, està protegida per un "escut tèrmic" que li permet suportar temperatures de fins a 1.400 graus Celsius. Durant la nit de Nadal ha fet el primer viatge dels diversos que té previst efectuar en els pròxims 6 mesos. En concret, ho ha fet a una velocitat de 692.000 kilòmetres per hora.

La "corona solar" té una temperatura aproximada de 1.400 graus a més d'un nivell altíssim de radiacions que podrien suposar la destrucció dels sistemes electrònics de la sonda. Per tal d'evitar aquesta situació, la nau estava previst que entrés i sortís a una velocitat inèdita equivalent a un vol entre Londres i Nova York en menys de 30 segons. Els resultats de la missió no se sabran fins aquest divendres, 27 de desembre. En cas de completar-se, la nau enviarà un missatge de text amb un cor verd, senyal que la sonda està bé. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!