Rodalies té molts números de convertir-se en la paraula catalana de l’any. No hi ha dia que no es produeixi alguna incidència en el servei ferroviari català, que s’ha convertit en motiu d’indignació social i disputes polítiques que copen pàgines en els diaris, hores de ràdio i televisió i centenars de publicacions en les xarxes socials. Un servei ferroviari que pateix de retards crònics, desviaments imprevistos, saturació en hores punta, cancel·lacions, avaries i ara s’han sumat les vagues, a conseqüència del desacord dels treballadors de Renfe amb el traspàs de la gestió a la Generalitat. Però en aquests contextos hi ha qui fa de la necessitat virtut i converteix els problemes en oportunitats. És el que ha fet David Cortès Toledano, un tècnic informàtic, membre de la plataforma Dignitat a les Vies, que va desenvolupar una aplicació que s’anomena Transporta’m i que permet consultar informació en directe i temps real dels trens i que va néixer per resoldre la manca d’informació actualitzada sobre els retards i els serveis ferroviaris.
Transporta’m mostra la posició exacta dels trens, minuts de retard i vies assignades, integrant dades de Rodalies, Regionals, Ferrocarrils de la Generalitat i Tram. L’aplicació està disponible per iOs des del passat mes de febrer, però la versió per dispositius Android no ha estat plenament operativa i amb disponibilitat general fins fa uns dies (tot i que anteriorment existien versions beta), i també est pot consultar en format web des de qualsevol navegador. L’eina ha tingut una molt bona acceptació entre els usuaris de Rodalies que coneixen la seva existència, i asseguren que funciona millor que les aplicacions oficials. A més de mostrar la posició exacta dels trens, minuts de retards i vies assignades, també permet seleccionar una parada específica o utilitzar la geolocalització per identificar la més propera. També ofereix opcions per calcular trajectes alternatius davant les incidències, integrant múltiples modes de transport.
Ja disponible la app de @transportamcat a Apple App Store 🥳🥳🥳https://t.co/fIO9vwpvvB pic.twitter.com/LUBCXhCejp
— Transporta'm (@transportamcat) February 6, 2025
Ja disponible @transportamcat per a dispositius android: https://t.co/ZetoYAHVh9
— Transporta'm (@transportamcat) March 21, 2025
Transparència i auditoria ciutadana
Transporta’m destaca pel seu enfocament comunitari i la seva tasca com a eina de transparència i auditoria ciutadana enfront de les incidències recurrents en els serveis ferroviaris. L’aplicació va evolucionar des d’un projecte ciutadà d’un col·lectiu d’usuaris que forma part de la plataforma Dignitat a les Vies, que va comentar a enregistrar la informació cada dia manualment en fulls d’Excel sota el nom de El Tren va Tard; des dels horaris previstos a temps real de sortida i arribada i minuts de retard acumulat. Aquest sistema manual va anar evolucionant i es va transformar en l’aplicació Transporta’m amb l'ús d’algoritmes per processar les dades públiques de Renfe i la capacitat per contrastar la puntualitat reportada per Renfe amb les dades compilades pels usuaris. L’aplicació, gràcies als seus algoritmes, processa la informació que dona Renfe i la fa molt més comprensible pels usuaris”.
Eina oferida al Govern
L’informàtic David Cortés, segons explica TV3, va anar compilant les dades facilitades per les empreses i l’administració, i al mateix temps perfeccionant la interfície. “Cada 20 segons demanem informació als proveïdors oficials de dades obertes i la mostrem als usuaris", explica Cortès, que considera l’aplicació Transporta’m més útil i fàcil de fer servir que les aplicacions oficials. "Comparant-la amb la d'Adif, per mi és més fàcil de fer servir perquè amb una sola ullada ja t'indica els trens que passaran per l'estació en temps real i si porta retard". Cortés també explica que ha ofert l’eina al Govern. "Que la Generalitat trigui un any a fer una aplicació que un usuari ha fet en un parell de setmanes em sembla estrany. Si el govern vol agafar aquesta aplicació i fer-se-la seva, nosaltres el que volem és que l'usuari hi surti guanyant".
A més d’oferir la informació dels trens de Rodalies i Regionals, els serveis de Ferrocarrils de la Generalitat i el Tram, Transporta’m també treballa per ampliar els seus serveis al metro i també als autobusos de concessió pública. Els responsables de l’aplicació han començat a parlar amb les companyies i els ajuntaments per incorporar els busos urbans i interurbans, però el hàndicap és que en dependre de les dades digitalitzades d’altres concessionàries, que no disposen de sistemes de gestió més moderns, s'alenteix l'expansió.
Com funciona?
Un cop instal·lada en el telèfon, cal obrir l’app de de la llista d’aplicacions. Si es desitja, es pot activar la geolocalització per tal que l’app mostri la parada més propera. A continuació, cal seleccionar una parada específica o deixar que l’app mostri la més propera. Es podrà veure l’horari actualitzat, la posició real dels trens i qualsevol incidència en el servei. Si hi ha retards o cancel·lacions, l’app permet planificar rutes alternatives de manera ràpida i eficient. També es pot contribuir a l’auditoria ciutadana comparant els índexs de puntualitats reportats per Renfe amb les dades recopilades per l’app. Pel que fa a la privacitat, l’app no recopila dades personals, tot i que pot utilitzar la ubicació per millorar la previsió dels serveis oferts.
Altres aplicacions
Transporta'm no és l'única aplicació creada per informar en temps real sobre el servei de Rodalies. Un grup d'estudiants de l'Escola d'Enginyeria de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) també van desenvolupar una nova aplicació mòbil per informar-se en temps real sobre el servei de l'R1 de Rodalies, en concret, per saber el temps d'espera del següent tren i el nivell d'ocupació. La creació de l'app s'emmarca en el projecte Rodalinets per crear un sistema d'informació i d'anàlisi de dades que contribueix a millorar aquesta xarxa de transport, gràcies a la col·laboració dels usuaris. El projecte s'ha desenvolupat en el marc del Grup de Recerca en Tecnologies i Estratègies de les Telecomunicacions (NETS), dirigit pel professor i investigador Miquel Oliver i hi han participat 9 alumnes de la UPF.