Després de setmanes de tensió entre els docents catalans i el Govern pel calendari escolar, aquest dimarts s'ha confirmat que, finalment, el curs començarà abans enguany, concretament el 5 de setembre pels nens de primària i el 7 de setembre pels estudiants de l'ESO, Batxillerat i formació professional, en comptes de després de la Diada de l'11 de setembre. Amb l'estiu a la cantonada, ara els pares i mares s'hauran de preparar per encarar les vacances, mentre pensen en l'inici avançat del pròxim curs. I una de les qüestions més importants és organitzar les colònies o casals pels fills i filles, perquè puguin gaudir de l'estiu, però: què hem de tenir en compte per escollir unes bones colònies?
És recomanable enviar els fills de colònies?
Primer de tot, davant el dubte de si inscrivim els nostres petits en un casal d'estiu o colònies, Amalia Gordóvil, doctora en psicologia clínica infantojuvenil, professora col·laboradora de la UOC i coautora del llibre Compartir la Vida Educa, contesta amb un encoratjador sí. Segons la doctora, quan un nen va de colònies, "guanya autonomia en la cura de si mateix, en la gestió de les seves emocions i enforteix vincles amb altres companys de la seva edat" i fins i tot pot ajudar a superar pors com dormir lluny dels pares o millorar la seva dieta, menjant coses que a casa no.
Així i tot, recalca la necessitat d'identificar les necessitats dels fills, ja que si pateixen ansietat intensa per la separació o requereixen ajuda professional amb un trastorn o dificultat, és recomanable abordar-ho abans de fer aquest pas. Igualment, la doctora subratlla que és imprescindible "que els pares adoptin una posició tranquil·la, de seguretat davant dels fills i que transmetin missatges positius sobre què viuran a les colònies". De fet, assegura que les emocions com por i angoixa en els pares s'hauran de treballar també perquè els nens ho perceben i pot influir en les seves pròpies emocions.
Què he de tenir en compte per escollir unes bones colònies?
En primer lloc, Gordóvil explica que s'ha de fer un exercici per empoderar els pares en confiar en el seu propi criteri, ja que "ningú millor que ells coneixen els seus fills i podran valorar-ho" i li sembla preocupant que "cada cop pares i mares se senten més insegurs i necessiten directrius molt clares davant aspectes que poden resoldre perfectament d'acord amb el seu propi criteri".
És per això que el seu consell és que mirem qui és el nostre fill i què li agrada, prioritzant aquestes qüestions. Agafar un dels seus hobbies com a referència farà que estiguin molt més motivats a anar a les colònies que triem. De fet, relacionat amb això, podem buscar casals o colònies que ofereixin activitats centrades en el teatre, l'esport, etc. I és que, actualment, hi ha una gran diversitat d'ofertes que podran ajustar-se a les necessitats de cada nen, només cal buscar!
D'altra banda, cal pensar en la companyia que tindran els nostres fills quan siguin allà sense la seva família. Aquesta mena d'activitats serveixen especialment per fer noves amistats fora del cercle més tancat de l'escola o barri, tot i que la doctora troba que "té avantatges que hi vagin amb algun amic, amiga o familiar si és viable, encara que anar sols també pot ser una font important d'aprenentatges". Igualment, no cal patir, ja que les activitats de lleure compten amb equips de monitors que podran ajudar a dinamitzar les relacions entre els nens i segurament tornaran a casa amb una nova colla d'amics i amigues de qui no deixaran de parlar.
Aire lliure, aprenentatge i distància, punts clau
Un altre paràmetre són les activitats a l'aire lliure, que haurien de ser prioritàries en el moment d'escollir casal o colònies, ja que l'estiu és la millor època per practicar tot això que la resta de l'any no es fa. Un programa que fomenti la connexió amb la natura i els jocs en exteriors farà de l'experiència una cosa divertida i original que permetrà els nens gaudir al màxim de les seves vacances. A més, la relació amb entorns naturals també és rellevant, així com aprendre a respectar el medi ambient.
En aquesta línia, podem buscar activitats que siguin divertides i alhora suposin un aprenentatge, com ara colònies que barregen el coneixement que s'imparteix a l'escola amb jocs i diversió pura, per exemple, els campaments d'idiomes o que desenvolupin la seva activitat en una llengua estrangera. Per fer això, tampoc cal embarcar la canalla a l'altra punta del món ni a un altre país, n'hi ha molts que poden fer dins el país i ben prop de casa. Perquè aquest és un altre punt a tenir en compte: la distància.
Enviar la canalla de colònies i quedar-nos tranquils amb la decisió
Enviar els nens lluny o tenir-los a prop? Aquesta és una de les preguntes que més ens fem davant la decisió més difícil de l'estiu i no té una sola resposta correcta. La doctora Gordóvil aconsella com a professional que, tot i que depèn de l'edat dels nens i els recursos dels pares, si els petits "manifesten pors per anar a dormir fora, que prèviament a les colònies es facin assajos com anar a dormir una nit a casa d'un amic i que se'l reforci positivament".
Finalment, si ens volem assegurar que estem fent una bona elecció, sempre és d'ajuda consultar valoracions d'altres pares i mares, sigui parlant amb coneguts o consultant les xarxes socials i webs de les mateixes colònies o casals. També podem demanar informació prèvia sense sentir-nos pesats o pesades, millor que sobri informació abans que falti. I, per acabar, hi ha detalls que ens poden ajudar a decidir del tot, com ara el menú o menjar, que poden semblar secundaris, però poden ser de gran rellevància, sobretot si seran estades llargues.