Gerhard (@Gerhardincatalonia), el jove sud-africà que penja les seves peripècies d'ençà que va arribar a Catalunya al seu compte de TikTok, s'ha tornat a fer viral a les xarxes per tallar malament el tomàquet per refregar al pa. En el vídeo es pot veure en Gerhard, acompanyat de la seva parella catalana, mentre talla un tomàquet "pensant que impressionaré la meva dona catalana refregant el tomàquet sobre el meu pa fins que..." i en aquest moment es veu com talla malament el tomàquet i en lloc de fer-ho en horitzontal ho fa en vertical. Una ofensa a un bon català, que la seva xicota no arriba a aturar.
🗣️ Descobreix el nom de nena que ho està petant a Catalunya: t'encantarà!
🌳 Descobreix una de les excursions més úniques, impressionants i desconegudes de Catalunya
Com es menja el pa amb tomàquet?
La truita amb ceba o sense, el tomàquet ratllat o refregat al pa... són alguns dels grans debats de la humanitat. Però com es menja el pa amb tomàquet a Catalunya?, i a la resta d'Espanya? Al territori català està claríssim, un bon pa amb tomàquet s'ha de fer refregant el tomàquet sobre el pa. Els ingredients són senzills: pa, tomàquet de ramellet o de penjar, oli, sal i opcionalment, all. Els passos perquè surti perfecte també són aparentment senzills: torrem una llesca de pa, refreguem una mica d'all i després el tomàquet ben madur, per últim un rajolí d'oli i una miqueta de sal.
A l'altra cara de la moneda, hi ha la versió no catalana, però no per això menys estesa pel territori espanyol. Una altra opció és ratllar el tomàquet i fer una barreja amb l'oli i la sal i aleshores es posa amb un pinzell per sobre del pa abans de menjar-lo. Per últim, hi ha una tècnica que encara és pitjor i s'allunya molt del pa amb tomàquet original que és tallar-lo en petits trossos o a rodanxes i col·locar-ho pel pa.
Els errors amb el pa amb tomàquet
Malgrat que sembla una elaboració molt fàcil s'han de tenir en compte alguns aspectes a l'hora de fer un suculent pa amb tomàquet. Hi ha tres grans errors que poden espatllar el teu plat.
- Posar la sal després de l'oli: quan tenim la llesca ben coberta de tomàquet i arriba el moment d'afegir-li l'oli i s'ha de posar un punt de sal, però hem d'anar amb compte amb el procediment a seguir. Si optem per posar-hi sal, és important fer-ho després de l'oli, perquè si el posem abans, formarà una capa aïllant que dificultarà que la sal arribi al pa. Fins i tot l'oli pot arribar a desplaçar la sal cap al plat.
- Triar tomàquets amb poc suc: el tomàquet ha de ser sucós, carnós i ben vermell, a més d'estar en un moment de maduració òptim. Mai verd ni massa passat. Encara que la varietat que triem sigui molt bona, si l'interior té massa buits i la carn no està ben atapeïda, serà un tomàquet més apropiat posar-lo a una amanida o fer-lo farcit que per posar-ho al pa.
- El tipus de pa: escollir un bon pa és imprescindible per aconseguir l'èxit. S'hauria de triar un de farina de blat, que estigués fet en forn de llenya i que no ens quedi excessivament torrat. Sens dubte, el pa de pagès és la millor opció.