A mesura que s’acosta Sant Joan, els carres i places de Catalunya s’omplen de soroll i olor de pólvora per la tradició pirotècnica que acompanya aquesta festivitat, el que representa una autèntica tortura pels animals de companyia, especialment els gossos i els gats, però també per d’altres com cavalls o aus, o els animals del zoològic. Des de dies abans, les nostres mascotes ja perceben aquest perill que els hi pot provocar estrès, ansietat, nerviosisme, i pànic, que sovint exterioritzen amb tremolors, taquicàrdia, panteix, i que poden provocar pèrdua d’audició, tinnitus, comportaments destructius i autolesius, i en casos extrems, fins i tot un atac de cor si pateixen alguna patologia cardíaca. La fòbia als coets, petards, focs artificials, o als sorolls dels trons de les tempestes, depèn molt de cada animal, de la seva edat, de la seva raça, però per línies generals, la pirotècnia provoca una reacció de pànic que, en el cas dels gossos, s’exterioritza amb el desig de fugir a una amenaça que per ells és invisible i que no veuen venir. Es calcula que la cinquena part dels gossos que s’escapen es deuen precisament a aquests sorolls molt forts, principalment focs artificials i tempestes. En canvi, els gats, tendeixen més a buscar un lloc on refugiar-se i amagar-se.
📢 #SENSIBILITAT amb els gossos i gats 🐈 Els gossos senten un so quatre vegades més que un humà 🐶 Flama del Canigó 2024 ✨ 🔥
— Ajuntament del Bruc (@AjElBruc) June 19, 2024
🎇 Els petards causen irritabilitat, ansietat i estrès als col·lectius més sensibles, com les criatures, persones grans i gossos #SantJoan24 pic.twitter.com/Pstw4ckJoM
VÍDEO | "Li té pànic als petards". La Tamara viu molt a prop del lloc on es fa la foguera de Sant Joan, i els seus gossos pateixen pel soroll. Per primer cop, Castellolí ofereix un servei gratuït d'hotel per gossos durant la revetlla https://t.co/cn9alCvi9K pic.twitter.com/urQPPsgym8
— ACN - Agència Catalana de Notícies (@agenciaacn) June 18, 2024
Un estímul que pot ser terrorífic. Però segons els experts, hi ha una diferència entre la por que els animals tenen als trons de les tempestes i a les explosions dels petards. En el primer cas, venen acompanyades de senyals d'advertiment previs, per la qual cosa els animals poden percebre'ls de manera anticipada i poden preveure-les pels canvis en la pressió atmosfèrica i en l'olor de l’aire. Això els pot causar angoixa per anticipació, si bé no els ocasiona l'esglai inesperat que els provoquen els focs artificials, que són sobtats i no identificables. El fort soroll, i que el cas de traques o focs artificials es dona de manera repetitiva i continuada, és un estímul que pot ser terrorífic, així com l'olor de pólvora, donat que el sentit de l’oïda i l’olfacte està molt més desenvolupat. Els gossos són capaços de sentir fins als 60.000 Hz i els gats, fins a 85.000 Hz, mentre que els humans no senten res a partir de 20.000 Hz,
🐶🐱 El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya @ConsellCol i #ProteccioCivil de la Generalitat difonen consells per protegir gossos i gats del malestar que poden provocar-los els petards 🧨
— Protecció civil (@emergenciescat) June 17, 2024
Més informació a https://t.co/lGtmSM9pE1 pic.twitter.com/bBi6UVzcsC
En el cas dels gossos, no tots experimenten el mateix pànic ni les reaccions són les mateixes. Algunes races són més sensibles (com els border collie, els bunhunds noruegs, els soft coated wheaten terrier o els shiba inu), els gossos que han estat de caçadors poden estar més acostumats al soroll dels trets de les escopetes (els gossos considerats caçadors que no han caçat poden sentir tanta por com qualsevol altre), alguns gossos no experimenten por i fòbia quan són cadells, però, en canvi, sí que exterioritzen aquesta por quan són adults, i, el poden perdre quan són vells i el seu sentit de l’oïda és menys agut, però d’altres el tenen tota la seva vida.
A @islandiarac1 per parlar de petards i gossos. pic.twitter.com/ciJoU4nfl9
— Sergi Mas (@Sergimas) June 19, 2017
Consells útils
En qualsevol cas, els que tenim animals de companyia els hem d’ajudar a passar aquesta època de l’any complicada de la millor manera possible. Aquests són alguns consells que poden ser útils per ajudar a les nostres mascotes.
- A ser possible, el millor és marxar amb el nostre gos a un lloc lliure de petards, on es puguin sentir segurs. De fet, moltes de les cases rurals i apartaments on accepten mascotes estan molt buscades i se solen reservar amb molts mesos d’antelació. Però no sempre és possible, així que caldrà buscar altres solucions per poder intentar protegir als animals tot el que puguem.
- Com que l’instint dels gossos és escapar-se, cal tenir molta cura si els traiem a passejar i cal portar-los lligats i no confiar-nos, perquè a la que sentin un petard que no veuen venir, poden sortir corrent sense control. Cal tancar les portes i les finestres, no descuidar-se, perquè alguns animals poden caure intentant fugir i això li ha costat la vida a més d’un.
- El millor és tenir als animals a l’interior de casa, que no surtin a la terrassa, al jardí o al balcó en el moment en què hi hagi més activitat pirotècnica.
- Busca un lloc segur i tranquil. Els lavabos, i si no tenen finestres millor, solen ser espais que busquen, perquè són més recollits. I també podem baixar al garatge si en tenim, per estar més resguardats del soroll. Condiciona l’espai, col·loca el seu llit, la seva manta i les seves joguines. Les joguines interactives el poden ajudar a distreure’s
- Soroll blanc. Per tal de mitigar el soroll dels petards, podem engegar la televisió o la ràdio més alta o bé atenuar-lo amb soroll blanc o música calmant.
- Cansa’l abans de la revetlla. Encara que durant els dies previs a la revetlla, i durant aquesta, és difícil trobar forats durant el dia lliures de petards, seria convenient poder fer una passejada per poder cansar-lo i que alliberi energia perquè arribi a la nit més cansat.
- Dona-li medicació que l’ajudi. Existeixen productes com ansiolítics i calmants que ajuden que el teu animal de companyia pugui mantenir-se més calmat. El veterinari pot receptar algun tractament específic, i també existeixen productes -un dels més populars és l’Adaptil-, en format de suplement nutricional (pastilles, llaminadures), collars i difusor de feromones, que redueixen l’ansietat i les pors, i també existeixen productes naturals relaxants, com l’arrel de valeriana, la til·la, la camamilla, el gingebre, l’avena o la lavanda. Altres medicaments tranquil·litzants que poden receptar els veterinaris són acepromazina, la gabapentina, la trazodona o les benzodiazepines.
- Suplements nutricionals. L’alimentació també pot ajudar a atenuar els efectes, i existeixen alguns nutrients beneficiosos, tot i que s’han de donar sempre sota la supervisió del veterinari. Alguns d’ell són el triptòfan, els suplements d’àcids grassos Omega-3, antioxidants (com la vitamina E i C), ajuden a combatre l’estrès.
- No castiguis la por. Si la teva mascota plora, no la reganyis, ni li recriminis la seva por, al contrari, acaricia’l i dona-li consol. Intenta no posar-te nerviós, perquè els animals perceben el nerviosisme, i encara es poden posar ells més nerviosos.
- Evita deixar sola la teva mascota. Per poc que puguis, no marxis i deixis el teu gos o gat sol a casa.
- Roba de pressió. A alguns gossos els calma portar armilles de pressió, que els fan més sensació de seguretat.
- Dessensibilització. Amb temps, es pot treballar la dessensibilització al soroll, i intentar acostumar a la teva mascota al soroll dels petards, utilitzant gravacions de focs artificials amb un volum baix, i augmentant-lo gradualment mentre li ofereixes recompenses i seguretat.
ATENCIÓ "Els petards son de burgesos i la revetlla clerical" el batlle de Girona Salellas (CUP🎗) prohibeix els trons i limita les festes de Sant Joan #quemésveurem https://t.co/PYHlqkDIzR
— CADCI (@CADCI) June 18, 2024