El Govern va decretar l'1 de febrer l'emergència per sequera a Catalunya, una situació mai abans vista a Catalunya i que comporta restriccions en piscines, al reg, activitats agrícoles, industrials i recreatives. La dotació màxima d'aigua passa a ser de 200 litres per habitant i dia. Per a l'entrada en emergència, el pla de sequera estableix que la capacitat dels embassaments ha de baixar del 16 % a la unitat afectada, llindar al qual es troba el sistema Ter-Llobregat, el conjunt de pantans, aqüífers, dessalinitzadores i plantes de potabilització més important de Catalunya, que abasta sis milions d'habitants. Per ajudar a fer front aquesta situació excepcional, aquí us deixem alguns consells sobre com reciclar aigua a casa per a optimitzar l'ús del recurs i reduir-ne el malbaratament.
🚱 Aquestes són les restriccions d'aigua a Catalunya en l'emergència per sequera: sis milions d'afectats
🚿 Dutxes 'express' per la sequera: menys de tres minuts, com es controlen i on s'aplica
Un cubell a la dutxa: mentre s'escalfa l'aigua
Mentre l'aigua de la dutxa surt freda, a l'espera que s'escalfi, en comptes de deixar que caigui pel desguàs i es malbarati, aquesta aigua pot tenir una vida útil: és una tècnica per reciclar l'aigua molt coneguda; es posa un cubell d'aigua al costat de la dutxa i fins que surti a la temperatura desitjada, es deixa que la carxofa s'alleugi dins del cub. Després, aquesta aigua es pot emprar per a altres necessitats: pel vàter, en comptes de prémer el botó, es pot tirar aquesta aigua. També per regar les plantes o qualsevol altre ús. Això sí, s'ha de vigilar que no hi hagi sabó o altre producte que pugui ser nociu, en funció de l'ús que se li vulgui donar.
Recollir aigua de la pluja
Una altra opció bona, bonica i barata per aconseguir aigua per a casa: posar cubells o qualsevol recipient adient al terrat, la terrassa o el jardí —si es té, si no al carrer i resar perquè no se l'emportin—. Una aigua que es pot utilitzar per regar les plantes, cuinar o pel vàter. Problema? No plou, o ho fa dies comptadíssims, perquè estem en sequera des de fa gairebé tres anys. Així que potser no hi ha èxit, però per provar que no sigui.
Reaprofitar l'aigua de bullir
L'aigua que s'empra per cuinar, com per bullir pasta o verdures, per exemple, si queda prou neta, una vegada es refredi es pot fer servir per a alguns usos determinats, com pel vàter o per regar les plantes.
Donar ús a l'aigua que quedar de l'aire condicionat
Aquesta opció és per a l'estiu. Si es posa l'aire condicionat, la qual cosa és recomanable evitar pel cost energètic i contaminant que suposa, sempre va sortint aigua de la condensació que es produeix, i a vegades acaba sent una bona quantitat. Una aigua que o cau o surt per un tub, depèn de l'aparell, i a la qual després se li pot donar una vida més útil: tenint en compte que és aigua pràcticament destil·lada, si es recull en un cubell després pot fer servir per planxar. També pel vàter o per altre ús que no sigui el consum de boca.
Plats sota els testos
Qui té plantes, flors o un hort urbà sap que després de regar sempre, sobretot i es posa un excés, cau aigua "bruta" per sota dels testos. Una aigua que si es recull posant plats sota els testos, després es pot emprar per regar altres plantes diferents, i així evitar consumir més aigua nova de l'aixeta.
Segons indica l'Agència Catalana de l'Aigua, posar una banyera consumeix entre 200 i 300 litres i una dutxa ràpida entre 30 i 80 litres. Posar una rentadora consumeix entre 60 i 90 litres d'aigua, i un rentavaixelles entre 18 i 30, molt similar al que es consumeix rentant els plats a mà. En el dia a dia també es consumeix una mitjana de 10 litres per cuinar i per beure, 10 per dia també cada vegada que es fa neteja a casa i entre 6 i 10 litres cada vegada que es va al vàter i s'estira la cadena. Rentar-se les mans i les dents, entre 2 i 12 litres cada vegada.
Per això, la Generalitat recomana tancar totes les aixetes entre plat i plat, en ensabonar-se les mans o mentre es raspallen les dents. També, evitar les banyeres i dutxar-se ràpid, aprofitar al màxim la capacitat de la rentadora i el rentaplats, amb càrrega completa, per a fer els mínims rentats possibles. També es recomana tirar el paper higiènic a una paperera i no al vàter i instal·lar airejadors i reductors de cabal a les aixetes, per reduir la quantitat que surt i evitar el malbaratament.