Des dels trets més característics dels catalans fins al plat predilecte de cadascú. Aquestes són algunes de les noves preguntes que ha incorporat el primer Baròmetre d'Opinió Pública del CEO d'aquest 2023 publicat aquest dimecres i que ofereix un retrat sobre alguns aspectes que ens defineixen als catalans i catalanes. L'enquesta, que compta amb les respostes de 2.000 persones i que com és habitual ofereix també projecció d'escons al Parlament de Catalunya i al Congrés, permet aquest cop aprofundir en el coneixement de la personalitat, els valors i les actituds dels catalans i catalanes.

Seguint el model Big Five (model de les cinc grans personalitats), han demanat als enquestats puntuar del 0 al 10 el grau en què es descrivien com a persones responsables, obertes a l'experiència, extravertides, estables emocionalment i afables. Per sobre de tot, la responsabilitat és el valor amb què més s'identifiquen les persones enquestades, amb una mitjana de respostes que arriba als 7 punts. Segons el Centre d'Estudis d'Opinió, això indica que "la població catalana tendeix a ser força responsable i compromesa amb les seves obligacions". Els catalans i catalanes són també moderadament oberts a noves experiències i idees, amb una mitjana del 6,6 en aquest valor. Amb tot, l'extraversió rep una mitjana del 5,7, cosa que "revela que es prefereixen situacions més tranquil·les i íntimes que les socials". D'aquesta enquesta, el CEO també n'extreu que la població catalana pot sentir afectada per les situacions estressants i "pot ser poc propensa a confiar en les altres persones i a expressar les seves emocions".

Com som els catalans: la personalitat canvia amb l'edat

La personalitat dels catalans, però, varia segons les edats. Creuant les respostes amb les diverses franges d'edat, el Baròmetre permet comprovar com els joves catalans tendeixen a ser moderadament més oberts a les noves experiències i idees (una mitjana de 6,5, el valor més alt en els de 18 a 24 anys), mentre que entre la població de més edat destaca que les persones tendeixen a ser menys afables (mitjana de 3,8 entre les persones de més de 64 anys). Per altra banda, les persones d'entre 35 i 49 anys són les que es defineixen com a més inestables emocionalment (una mitjana de 4,1).

Les diferències entre les franges d'edat també es noten en les opinions polítiques i socials. Mentre que entre els joves d'entre 18 als 24 anys només un 18% estan a d'acord amb l'afirmació "Amb tanta immigració un ja no se sent com a casa" (el percentatge més baix de totes les franges d'edat), sí que combreguen amb altres afirmacions més típiques de la dreta. Un 35% dels joves d'entre 18 i 24 anys està d'acord amb el fet que "cal abaixar els impostos encara que això impliqui reduir els serveis i les prestacions públiques". I un 39% dels enquestats d'aquesta mateixa franja d'edat considera que "com menys intervingui el Govern en l'economia, millor serà pel país". "Observem una certa tendència en aquesta direcció", confessava el director del CEO Jordi Muñoz en una entrevista amb ElNacional.cat. "Trobem un cert moviment de les franges més joves cap a posicions que tradicionalment identifiquem més amb la dreta, sobretot en qüestions socioeconòmiques vinculades als impostos, a l'estat del benestar, els serveis públics... En canvi, no tant amb les qüestions més culturals vinculades a actituds vers la immigració, la igualtat de gènere o el col·lectiu LGTBI. Els joves són més progressistes que les generacions més grans, però en el tema socioeconòmic fa la impressió que hi ha un cert moviment cap a la dreta", analitzava Muñoz.

Preferències dels catalans: arrossos i Barça

Aquesta edició del Baròmetre del CEO també ha preguntat als enquestats sobre altres qüestions com les preferències gastronòmiques dels catalans, la simpatia pels equips de futbol o el nivell de benestar material a la llar. Pel que fa als plats preferits, els més mencionats són l’arròs i la paella (21%), la pasta i la fideuada (15%), els entrants i les tapes (12%) i les carns i el pollastre (12%). Amb tot, una gran part dels enquestats considera que són uns altres els que representen millor la cuina catalana, com l'escudella (20%), la botifarra amb seques (17%), el pa amb tomàquet (14%) i els calçots (13%). Pel que fa a l'afició al futbol, bona part dels catalans són fans del FC Barcelona (un 49%). Destaca, però, que hi ha més aficionats al Reial Madrid (8%) que a l'Espanyol (2%). 

Respecte del nivell de benestar material, destaca que un 88% de les persones enquestades afirma que han pogut fer front al pagament de les factures de la llum, l’aigua o el gas en el darrer any. Un 81% assenyala que es pot permetre tenir cotxe propi; un 79%, mantenir la llar a una temperatura confortable a l’estiu i a l’hivern i un 75%, anar de vacances fora de casa almenys una setmana a l’any. En canvi, només un 24% disposa d'una segona residència i un 20% paga a alguna persona per ajudar-los en les feines de la llar.