L'enigma de per què hi ha persones amb un optimisme tan poc realista, que fins i tot les pot dur a comportament perillós, podria tindre una resposta més senzilla de la qual es podria imaginar. Una investigació de la Universitat de Bath (Regne Unit) mostra que l'optimisme excessiu s'associa en realitat amb habilitats cognitives inferiors, com ara la fluïdesa verbal, el raonament fluid, el raonament numèric i la memòria. En canvi, les persones amb altes capacitats cognitives tendeixen a ser més realistes i pessimistes en les expectatives de futur.

L'estudi Mirant el costat (B) correcte de la vida: capacitat cognitiva i expectatives financeres desajustades, publicat ha estat publicat a la revista Personality and Social Psychology Bulletin, indica que les persones més optimistes prenen pitjors decisions. "Predir el futur amb exactitud és difícil, i per aquesta raó cal esperar que els que tenen una capacitat cognitiva baixa cometin més errors de judici, tant pessimistes com optimistes. Però els resultats són clars: la baixa capacitat cognitiva condueix a més biaixos autoflagel·lants, és a dir, que les persones s'enganyin a si mateixes fins a cert punt", ha afirmat Chris Dawson, de la Facultat d'Administració de la Universitat, qui ha exemplificat que les persones amb creences més optimistes tendeixen a prendre decisions menys encertades i amb resultats pitjors. 

Les decisions sobre qüestions financeres importants, com ara l'ocupació, les inversions o l'estalvi, i qualsevol elecció que impliqui risc i incertesa, són especialment propenses a aquest efecte i plantegen implicacions greus per a les persones. "Unes expectatives financeres irrealment optimistes poden conduir a nivells excessius de consum i endeutament, així com a un estalvi insuficient. També pot conduir a un excés de creació d'empreses i als fracassos consegüents. Les possibilitats de crear una empresa amb èxit són mínimes, però els optimistes sempre creuen que tenen possibilitats i creen empreses destinades al fracàs", ha explicat Dawson.

L'estudi va prendre dades d'una enquesta realitzada al Regne Unit a més de 36.000 llars i va analitzar les expectatives de les persones sobre el benestar financer i les va comparar amb els resultats financers reals. La investigació va descobrir que les persones amb més capacitat cognitiva experimentaven un augment del 22% en la probabilitat de "realisme" i un descens del 35% en la probabilitat d'"optimisme extrem".

El món de la 'hiperpositivitat'

"L'optimisme poc realista és un dels trets humans més estesos, i els estudis han demostrat que la gent subestima sistemàticament allò negatiu i accentua allò positiu. El concepte de 'pensament positiu' està gairebé inqüestionablement arrelat en la nostra cultura, i seria saludable revisar aquesta creença", ha apuntat l'investigador. Dawson fa referència a la cultura de la positivitat i l'autoajuda que són extremadament populars des de fa anys. Potser les tasses, les llibretes i els llibres que criden que hem de ser positius a tota costa no tenen tota la raó. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!