Aquest dilluns arrenca a Bakú, capital d'Azerbaidjan, la Cimera del Clima (COP29), amb importants absències confirmades i, com a principal objectiu, incrementar el finançament disponible per enfrontar els desafiaments climàtics i limitar l'augment de la temperatura global per sota 1,5 °C. Tanmateix, aquesta Cimera del Clima es dona en un context hostil, no només per les absències d'alguns líders. Per una banda, diversos experts en el clima alerten que aquest 2024 ja s'assolirà l'escalfament de 1,5ºC del planeta (límit dels Acords de París) i per altra, mentre els efectes de la crisi climàtica augmenta, els discursos negacionistes també. 

🟢 Així renta la seva imatge l'Azerbaidjan, seu de la Cimera del Clima

Què s'espera de la COP29?

L'ONU és la principal impulsora de la Conferència de les Parts (COP), també coneguda com a Cimera pel Clima, com a òrgan suprem de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que reunirà els gairebé dos centenars de Parts o delegacions dels països en àrdues negociacions que, com cada any, comptaran amb un fòrum paral·lel d'empreses, associacions i ONG implicades a la matèria. La cimera climàtica d'aquest any inicia els seus treballs tot just deu dies després que finalitzés la de la biodiversitat (COP16) a la ciutat colombiana de Cali i amb la vista posada a la de lluita contra la desertificació (també serà COP16) a la capital saudita, Riad, a partir del pròxim 2 de desembre.

Aquestes tres cites constitueixen les més importants al calendari ambiental de l'ONU per al 2024, si bé la COP29 és la més significativa per la seva implicació financera: el mateix secretari general de l'organització, António Guterres, ha demanat un "augment enorme" de les quantitats aportades pels països desenvolupats per enfrontar la "catàstrofe climàtica". La COP29 cercarà consensos per assolir el Nou Objectiu Col·lectiu Quantificat o l'increment del Fons de Pèrdues i Danys de suport als països més vulnerables. 

A més, l'ONU també pretén abordar altres aspectes com la regulació del mercat de carboni o l'impuls de la  substitució progressiva dels combustibles fòssils per les energies renovables. Les Nacions Unides també volen aprofitar el focus mediàtic que és la COP29 per tractar de conscienciar dels efectes mortífers i devastadors dels fenòmens meteorològics potenciats per la inacció climàtica.

Qui no hi serà?

Un centenar de caps d'Estat i de Govern han confirmat la seva presència en aquesta cimera, però els principals líders mundials brillaran per la seva absència per culpa dels interessos polítics, econòmics i financers nacionals així com per diversos conflictes internacionals.

No hi serà el president dels EUA sortint, Joe Biden -amb un Partit Demòcrata trencat després de la seva derrota en els recents comicis presidencials-, ni el seu successor acabat d'elegir, Donald Trump, les posicions crítiques del qual davant el canvi climàtic són conegudes.

Tampoc hi assistirà el president rus Vladímir Putin, absent de diversos fòrums internacionals per la guerra entre Rússia i Ucraïna. Absències igualment destacades seran les del president de la Xina, Xi Jinping, i del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, encara que tots dos sí que participaran en la cimera del G20 a Rio de Janeiro del 18 i 19 de novembre.

Entre els principals líders europeus, hi faltaran la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen -concentrada en la posada en marxa del seu nou gabinet-, el president francès Emmanuel Macron -immers en una llarga crisi política i social al seu país- i el canceller federal alemany Olaf Scholz -que ha vist trencat el seu govern de coalició fa uns dies i s'enfronta a un avenç electoral-.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!