Aquest diumenge començar a Xarm el-Xeikh la vint-i-setena Cimera del Clima, també coneguda com a COP27. La cimera congrega a centenars de líders mundials, activistes i lobbistes per tractar d'arribar acords sobre les accions imprescindibles per pal·liar els efectes del canvi climàtic. El context en què es convoca aquesta COP està més marcat que mai pel canvi climàtic, després que al llarg de tot el 2022 s'hagi batut tota mena de rècords pel que fa a l'escalfament global. La cimera dona avui el tret de sortida sota una clara advertència de l'ONU: "Cal reconstruir la confiança i restablir l'ambició necessària". L'organització creu que aquesta cimera és l'escenari ideal per aconseguir-ho.
🟢 COP27 a Egipte: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2022?
🟢 Quin és el preu de la transició energètica? Una de les claus de la COP27
🟢 Els 4 aspectes del canvi climàtic que ja t’afecten i la Cimera COP27 hauria de revertir
"La COP27 ha d'establir les bases per a una acció climàtica molt més ràpida i decidida ara i en aquesta dècada crucial, quan la lluita global del clima es guanyarà o perdrà", ha afirmat el secretari general de l'ONU, António Guterres, El líder de les Nacions Unides ha apuntat que actualment les emissions de gasos d'efecte hivernacle continuen creixent a nivells rècord i les temperatures continuen incrementant-se, amb el món molt lluny dels objectius fixats a l'Acord de París. "Això significa que el nostre planeta va pel camí d'assolir punts d'inflexió que faran que el caos climàtic sigui irreversible i que hi hagi per sempre un augment catastròfic de la temperatura", ha sentenciat Guterres.
Més ambició i confiança, són els dos elements que destaca Guterres en aquesta COP. "És hora d'un pacte històric entre les economies desenvolupades i emergents", ha assegurat el president de l'ONU, qui espera que la Cimera del Clima acabi amb un acord que inclogui més esforços els països rics per reduir emissions i més ajudes financeres i tècniques perquè els països en desenvolupament accelerin la transició energètica.
Possible greenwashing?
El lloc on se celebra la COP27, a Egipte. S'ha criticat la política de l'Estat que sovint no respecte als defensors dels drets humans i els activistes climàtics. L'eurodiputat Mounir Satouri, relator permanent del Parlament Europeu sobre Egipte, ha considerat que la celebració de la Cimera del Clima COP27 a Xarm al-Xeikh és una "operació de comunicació" per al país dels faraons on els drets humans van quedar en un segon pla. I la gota que ha fet vessar el got ha estat l'elecció de Coca-Cola com a patrocinador, segons recull Efe.
Satouri i altres experts denuncien que la Cimera del Clima s'està convertint en una operació de màrqueting per blanquejar l'Estat egipci a través del missatge ecologista, és a dir, greenwashing. El director de Medi Ambient d'Human Rights Watch, Richard Pearsons, va assenyalar a Efe que "el Govern egipci està desesperat per controlar la narrativa, però només està tenint un èxit parcial". I aquest èxit parcial es deu al fet que des de fa dies es denuncien les detencions de desenes d'activistes climàtics, la mala gestió de la cimera de l'administració i el sector serveis i els dubtosos patrocinadors que li resten credibilitat.
Així que la COP27 comença a caminar entre molts obstacles (alguns posats per si mateixa), els quals, si finalment hi ha voluntat d'acord quan estem a punt de precipitar-nos per l'abisme del col·lapse climàtic, haurien de ser sortejats.