La selectivitat 2022 ja ha arribat a Catalunya. Aquest 14, 15 i 16 de juny 40.557 estudiants són cridats a fer les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). Uns exàmens que enguany tenen l’objectiu d’esquivar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i, per tant, no considerar iguals el català i el castellà a l’hora de repartir els fulls de les proves. I després de més de dos anys de pandèmia del coronavirus, també serà la primera selectivitat en la qual els alumnes podran examinar-se sense haver de dur la mascareta a l’interior de l'aula. Pel que fa a la resta, tot continua igual que sempre. Ara bé, aquesta serà, probablement, la penúltima selectivitat ‘de tota la vida’. El govern espanyol prepara un nou model de PAU que entri en vigor a partir del curs 2023-2024.

🟡 Selectivitat 2022, DIRECTE | Més de 40.000 estudiants es presenten als exàmens de les PAU

 

🔎 Exàmens Selectivitat 2022 en PDF: Correccions, respostes i totes les solucions

 

⌚ Horari Selectivitat 2022 a Catalunya: quan són els exàmens de les PAU?

Exàmens en català, en castellà... i el TSJC

Un dels objectius que té el Govern en aquesta nova selectivitat és esquivar l’ordre del TSJC que obliga l’organització de la selectivitat a repartir els exàmens als alumnes en català, castellà i aranès. Abans d’això, els fulls es repartien sempre en català, i un estudiant tenia dret a aixecar el braç i demanar que se li entregués una prova amb enunciats en una de les altres dues llengües. La justícia espanyola, però, va considerar que això era discriminatori pels castellanoparlants, ja que es podien sentir assenyalats; i va instar la Generalitat a repartir els exàmens directament en les tres llengües. El Govern ho ha recorregut, per tal que el mètode de repartiment d’exàmens sigui el mateix que sempre havia estat, però de moment s’ha inventat un mètode per tal d’esquivar el TSJC.

Quan els alumnes entrin a la sala on s’han d’examinar hauran d’assenyalar en un full anònim si prefereixen rebre els enunciats en català, castellà i aranès. Així ho diu el document amb instruccions pel dia de les proves que publica la Generalitat, en el qual s’insta els alumnes a “deixar aquest full sobre la taula a l’inici de cada prova per facilitar als vocals de l’aula la distribució dels enunciats”.

Més de 40.000 estudiants a les PAU 2022

En aquesta selectivitat un total de 40.557 alumnes estan cridats a fer les proves. Del total d'alumnes matriculats, 32.172 són estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar el batxillerat; 4.612 procedeixen de matrícula lliure, i 3.773 són estudiants provinents de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica.

Sense mascaretes durant els exàmens 

Seran també les primeres Proves d’Accés a la Universitat postpandèmiques. La millor demostració de totes: per primer cop, no serà obligatori l’ús de la mascareta. Això no vol dir, però, que no sigui recomanable. La Generalitat recomana a tots els estudiants que utilitzin el tapaboques en tot moment: durant la prova -dins de l’aula- i als passadissos de les facultats on es realitzin les proves. No obstant això, és tot una recomanació, cap obligació.

Estudiantes examinan PAU prueba acceso universidad UPV Valencia / Foto: Europa Press
Estudiants fent les PAU a València / Foto: Europa Press

Calendari, horari i fases de la Selectivitat 2022

Aquest any, els exàmens de la Selectivitat tindran lloc el dimarts 14 de juny, dimecres 15 de juny i dijous 16 de juny. Són les 3 jornades clàssiques en lloc dels 4 dies que va haver-hi el 2020 i 2021. En tots els dies el primer examen serà de 9 a 10:30 h; el segon serà de 12 a 13.30 h; i el tercer serà de 15 a 16.30 h. Pots consultar els exàmens concrets per a tots els dies a la nostra guia centrada sobre això.

Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d’estudiants i serveix per pujar nota. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, i Història) i una matèria a escollir entre les matèries comunes d’opció del batxillerat. Així, els estudiants poden escollir entre Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

Selectivitat 2022... la penúltima selectivitat?

Tot indica que aquest serà el penúltim any que la selectivitat se celebra de la manera que se celebra. El govern espanyol prepara una nova tipologia de proves per accedir a la Universitat. El Ministeri d’Educació prepara la futura selectivitat, que es pactarà amb Universitats. Es preveu que l’esborrany es publiqui el pròxim mes de juliol, i serà una prova que vagi més de bracet amb el nou batxillerat: que és més obert i més flexible. Això, però, ni implica que hi haurà un examen per cada comunitat autònoma ni tampoc un de sol per tot l’Estat. Així mateix, es preveu que les proves siguin més competencials i menys memorístiques.