Les estacions d'esquí de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Port Ainé i Masella, han estrenat aquest divendres la temporada, mentre que La Molina obrirà les portes aquest dissabte. A l'estació de Port Ainé, els primers esquiadors que s'han apropat han valorat positivament l'estat de la neu i confien gaudir del que queda de temporada. Per altra banda, l'estació de Masella, a la Cerdanya, també ha iniciat la temporada aquest divendres amb 32 quilòmetres esquiables i set remuntadors oberts. A més, continuen treballant en la producció de neu per ampliar la disponibilitat del seu domini de cara al pont de la Puríssima.
L'estació de Port Ainé ha estat l'escollida pel conseller de Territori, Juli Fernàndez per donar el tret de sortida a l'obertura dels complexos hivernals. Fernàndez ha insistit que l'objectiu del Govern és reduir el consum d'aigua i el cost energètic de les estacions. En aquest sentit, ha explicat que els darrers quatre anys s'ha reduït un 26% de consum d'aigua i el 66% de consum energètic. Fernàndez ha dit que aquest és el camí i l'horitzó que s'han marcat és arribar al 2030 amb zero emissions.
Digitalització a Port Ainé
L'estació de Port Ainé ha obert amb un gruix màxim de neu de fins a 30 centímetres, amb 7 pistes obertes i un 70% dels remuntadors en funcionament. Les persones visitants han pogut beneficiar-se d'un preu especial del forfet de dia de 5 euros. A més, durant el cap de setmana del 3 i 4 de desembre s'aplica una tarifa reduïda de 30,50 euros (adults). La majoria d'esquiadors que han estrenat la temporada a Port Ainé eren monitors d'esquí que comencen la temporada laboral aquest dissabte i, per tant, han aprofitat el dia lliure. Tots han destacat el privilegi de poder esquiar un dia laborable amb pocs esquiadors i alguns com l'Alba han aprofitat per perfeccionar el seu nivell.
El procés de digitalització en el sistema de forfets permet a les estacions d'esquí conèixer el nombre i els moviments dels visitants en temps real. Per tant, les mesures que s'aplicaran implicaran prioritzar la producció de neu en els períodes energètics més econòmics i quan les condicions de temperatura i humitat siguin les òptimes. També hi haurà un control exhaustiu dels gruixos de neu per no produir-ne més de la necessària. A més, s'afavorirà la reducció del consum de combustible de les màquines de preparació de pistes, adaptant-la a la qualitat de la neu. Una altra de les possibilitats és modificar els horaris segons l'afluència d'esquiadors. El conseller de Territori, ha expressat que "el compromís com a Govern amb el desenvolupament del Pirineu, amb l'equilibri territorial i amb la generació de més i diversos pols d'atracció i majors oportunitats de vida", perquè "les estacions no són només d'hivern, són de muntanya" i, per tant, aposten per "la desestacionalització i la sostenibilitat".
La Masella estrena temporada
La Masella, que també ha engegat la temporada, compta amb neu pols de "molta qualitat" i que es manté gràcies a les baixes temperatures d'aquests dies. La seva directora comercial i de màrqueting, Maite Martí, ha destacat que tenen el 100% del desnivell disponible, des del cim de la Tosa d'Alp a la zona del pla de Masella, i que preveuen arribar als 34 o 36 quilòmetres esquiables en els pròxims dies. Martí ha reconegut que "les perspectives són bones", tenint en compte el temps assolellat d'aquest primer dia i per l'alt volum de reserves tancades de cara al pont. Pel que fa a les mesures per afrontar l'encariment del preu de la llum, Martí ha explicat que enguany s'ha invertit més en eficiència energètica, seguint la tendència de temporades anteriors, i que les jornades d'esquí nocturn s'han reduït i no arribaran a la vintena.
La Masella acostuma a començar la temporada a mitjans de novembre, però enguany la meteorologia no ho ha fet possible fins ara. En aquest sentit, Martí ha assenyalat que intentaran fer igualment "la temporada més llarga dels Pirineus" i que estan contents d'haver pogut començar just a les portes del pont. Així, ha indicat que aquestes són unes dates "molt importants" des del punt de vista del volum d'esquiadors i de facturació i ha detallat que tenen un bon nivell de reserves tant als hotels a peu de pista com en forfets i classes d'esquí. Pel que fa a la factura energètica, la directora comercial i de màrqueting de Masella ha explicat que la pujada ha estat "molt important". Per mitigar-ne els efectes, ha dit que fa anys que treballen en mesures com ara la instal·lació de plaques solars als hotels i renovant els canons de producció de neu per models de "màxima eficiència i menor consum d'aigua". En el cas del preu dels forfets, Martí ha assegurat que l'increment ha estat "raonable", d'entre el 4 i el 8% segons la tipologia, ja que no s'ha buscat repercutir al client l'augment de costos que estan tenint.