La que el 2028 serà la fàbrica d'insectes més gran del món començarà a funcionar en una primera fase a finals d'aquest any, a uns 15 minuts per carretera de la ciutat de Salamanca, quan acabin les obres que s'inauguraran oficialment aquest dimarts. "Van començar a finals de desembre i estan en desenvolupament. El projecte té sis fases, però quan s'acabi aquesta primera, ja es començarà a operar allà tant amb la criança com amb la transformació de l'insecte", ha explicat José Ángel Sanz, director de comunicació de Tebrio.
La biotecnològica de Salamanca, fundada per Sabas de Diego i Adriana Casillas, fa un salt amb aquest projecte en la seva empresa creada el 2017 amb un nom basat en l'insecte que fabriquen: el Tenebrio molitor, denominat comunament escarabat dels excrements o cuc de la farina. Quan tot el complex estigui acabat, el 2028, al sector de Peña Alta, la fàbrica disposarà d'unes instal·lacions de 90.000 metres quadrats on amb els insectes es fabricaran 100.000 tones anuals de productes per a usos com alimentació animal, menjar de mascotes, agricultura i aplicacions bioindustrials en cosmètica o tèxtil.
Un cop acabada, la fàbrica d'insectes de Tebrio generarà 150 llocs de treball directes i 1.350 d'indirectes, i els seus 90.000 metres quadrats representaran una part notable dels 130.000 m² de sòl industrial que Salamanca està urbanitzant al sector de Peña Alta.
Un recurs sostenible
A la nova fàbrica es criarà l'insecte de manera vertical, per la qual cosa es requereix, segons explica la companyia, molt poc espai en comparació amb altres explotacions agropecuàries, així com molt poca aigua pel fet de ser una empresa circular que aprofita tots els elements de l'insecte. Tebrio defensa que, fins i tot quan siguin la fàbrica més gran del món, hi hauria d'haver moltes més empreses d'aquesta classe per afrontar el problema que pronostiquen a mitjà termini: la falta de suficient proteïna animal per donar menjar als animals que es crien. La idea d'aquests emprenedors de Salamanca és optimitzar recursos per obtenir molt més menjar a través d'una font de subministrament nova i sostenible com és l'insecte amb el qual treballen.
L'adob que es produeix amb l'excrement del Tenebrio té unes capacitats destacades per al seu ús tant en l'agricultura ecològica com en la col·laboració amb la tradicional, perquè fa servir molts menys fertilitzants químics i millora la qualitat del sòl.
Aquest dimecres, la companyia ha preparat un acte de "col·locació de la primera pedra" que tindrà com a padrí d'honor l'exseleccionador de Salamanca Vicente del Bosque, amb una àmplia representació institucional, empresarial i universitària.