La Plataforma d'Afectats pel Top Manta, integrada per 29 associacions de Barcelona, ha reclamat a l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, la celebració d’una reunió amb caràcter d’urgència per resoldre la problemàtica de la venta no regulada a la via pública.
Els comerciants demanen mesures urgents que exigeixen el compliment de les ordenances municipals, reglaments i lleis de l'ajuntament en matèria de comerç, després que molts d'ells s'hagin vist obligats a "tancar els seus negocis" o estan patint pèrdues "importants i insostenibles". Concretament, demanen que la regulació s'apliqui abans del 31 de juliol.
L'associació denuncia que ara fa un any, el 6 de juny de 2018, va presentar a l’Ajuntament de Barcelona un escrit contra la venda no regulada. Segons els comerciants, fins ara no han rebut resposta, mentre la situació de la venda il·legal "no ha deixat de créixer i està degradant la situació del territori on es duu a terme".
En aquest sentit, "atès el desemparament manifest per part de l’Ajuntament de Barcelona als comerciants i als veïns", l'associació conclou que no veuen cap acció, "ni voluntat política", per pal·liar l’actual situació en la via pública. Una situació que ha derivat, expliquen els comerciants, en tensions amb els vianants, comerciants i veïns.
65 milions, l'impacte del 'top manta' als comerços de Barcelona
La patronal Pimec va quantificar, la setmana passada, en 65 milions d'euros l'impacte negatiu que el top manta té sobre el comerç de proximitat de Barcelona. A més, hi suma 69 milions més que la indústria estaria perdent per causa de la comercialització de falsificacions. En total, 130 milions d'impacte, segons l'estudi elaborat per l'Observatori de PIMEComerç. Segons aquest escrit, cada manter costa anualment a la hisenda municipal de Barcelona uns 1.400 euros, "fet que vol dir que cada any l'Ajuntament de Barcelona deixa d'ingressar pel cobrament de llicències municipals més d'1,2 milions d'euros".
L'estudi fa una aproximació que apunta que hi ha uns 875 manters a Barcelona, tot i que afegeix que en èpoques de màxima afluència turística poden arribar a ser "més de 1.000 o fins a 2.000".
Des de la Plataforma d’Afectats pel Top Manta demanen una resposta per escrit al requeriment entrat per registre municipal que confirmi el compromís explícit de coordinació entre les administracions responsables i competents amb el fenomen de la venda ambulant il·legal en tots els seus orígens (fabricació, entrada, distribució i venda). La plataforma està formada per les següents associacions:
1. ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE LA BARCELONETA
2. CLUB NATACIÓ ATLÈTIC BARCELONETA
3. CAMBRA DE COMERÇ DE BARCELONA
4. BORN COMERÇ
5. ASSOCIACIÓ BICITOURS BARCELONA
6. CENTRE COMERCIAL MAREMÀGNUM
7. L’AQUÀRIUM DE BARCELONA
8. COMISSIÓ FESTA MAJOR DE LA BARCELONETA
9. ANGED
10. CEDAC
11. BARCELONA OBERTA
12. PIMEComerç
13. FUNDACIÓ BARCELONA COMERÇ
14. COMERTIA
15. GREMI DE RESTAURACIÓ DE BARCELONA
16. AMICS DE LA RAMBLA
17. ACIB
18. ABCcat
19. CONSELL DE GREMIS
20. BARNA CENTRE
21. ASSOCIACIÓ GASTRONÒMICA PALAU DE MAR
22. CONFEDERACIÓ CATALANA D’ASSOCIACIONS DE MARXANTS
23. CARROS 2000
24. COL·LEGI OFICIAL DE JOIERS. D'ORFEBRES, DE RELLOTGERS I DE GEMMÒLEGS DE CATALUNYA
25. ANDEMA
26. RETAILCAT
27. GREMI HOTELS DE BARCELONA
28. ARTESANS DE PALAU DE MAR
29. SABORS CATALANS
30. ENTITAT CULTURAL GEGANTERS DE LA BARCELONETA
31. AGRUPACIÓ DE FILATÈLICS I NUMISMÀTICS DE LA PL REIAL DE BARCELONA
32. COL·LEGI OFICIAL D’ÒPTICS OPTOMETRISTES DE CATALUNYA
33. FEDERACIÓN ESPAÑOLA DE ASOCIACIONES DEL SECTOR ÓPTICO
34. MERCAT DE COLOM
35. APARTUR
36. ASSOCIACIO DEL PASSEIG DE GRÀCIA DE BARCELONA
37. ASSOCIACIÓ DE VENEDORS MERCAT FIRA BELLCAIRE. ENCANTS BCN.
38. COCAM (Confederació Catalana d’Associació de Marxants)
39. ASSOCIACIÓ DE NEGOCIS TURISTICS A CATALUNYA
40. EIX COMERCIAL SAGRADA FAMÍLIA
41. CECOT COMERÇ
42. AGRUPACIÓ VEÏNS MOSCÚ-RAMÓN TRIAS FARGAS. VILA OLÍMPICA.
43. COACB (Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona)