Aquest divendres els Mossos d’Esquadra han celebrat una nova edició de la festa patronal de la policia de Catalunya, el dia de les Esquadres. Un acte que serveix per condecorar els agents del cos i de la societat civil que han tingut actuacions meritòries durant l’any passat, amb la imposició de medalles i felicitacions. L’acte d’avui és el primer que ha encapçalat el nou comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela. Va assumir el càrrec, després de fer el relleu al major Trapero, abans d’acabar l’any 2021. Estela s’ha estrenat en aquest acte amb el tradicional discurs oficial que el cap del cos dirigeix a tots els agents del cos que assisteixen a l’acte i que serveix al comissari en cap per marcar la línia del seu mandat i de la Prefectura que ell comanda.

Estela ha aprofitat el discurs per fer valdre la feina dels seus subordinats i companys, però també per destacar el paper de la policia de la Generalitat de Catalunya en una de les carpetes més complicades que tenen els Mossos d’Esquadra sobre la taula, els desnonaments i la violència masclista, com un dels efectes de les crisis derivades de la Covid i també, més recentment, de la patacada econòmica. El comissari en cap ha explicat que els Mossos “som els qui veiem i llegim la mirada de les persones anomenades vulnerables que són desallotjades d’un habitatge quan surten agafades de les mans de la seva família”.

“Encara que en moltes ocasions som els qui més sortim a la foto, no en som els responsables”, ha assegurat el comissari en cap, fent referència als dispositius d’ordre públic que han d’organitzar els Mossos per donar compliment a les ordres de llançament de les autoritats judicials. Estela s’ha incardinat en la mateixa direcció que ha anunciat el conseller Elena minuts abans, anunciant que el cos aposta per la mediació per la resolució de conflictes en aquest àmbit d’actuació.

 

"Dades de violència masclista insuportables"

El cap dels Mossos d’Esquadra, alhora, també s’ha referit a la violència masclista. ”Encara no hem acabat el mes d’abril i ja tenim 5 dones mortes dins de l’àmbit de la violència masclista en l’àmbit de la parella. Són dades insuportables”, ha apuntat en el seu discurs el comissari en cap. Estela ha anunciat la creació d’un pla d’acció contra les violències sexuals, “per avançar en aquest camí que ens ha de portar a una societat en què les persones -i en especial les dones, que són les que més pateixen aquestes violències- puguin viure segures i lliures”. “Per a nosaltres, la víctima és el centre de la nostra feina. És igual d’important la detenció de l’autor del delicte, que reunir les proves necessàries per concloure l’autoria dels fets, que atendre la víctima, acompanyar-la i posar-nos a la seva disposició”, ha assegurat el comissari Estela. 

El comissari en cap saludant els membres de la Prefectura, abans de l'acte / Foto: Carlos Baglietto

El cap dels Mossos ha aprofitat també per destacar la investigació que es va explotar ahir a Igualada i que ha permès detenir el presumpte autor de l’agressió sexual a la noia de 16 anys la nit de la Castanyada a la capital de l’Anoia. “Després de més de cinc mesos de treball intens i silenciós, de nits inacabables, de dies frenètics i de vigilàncies discretes, de treball en equip, constant, persistent i permanent, ahir el vam detenir”. El comissari ha recordat que si bé la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) ha liderat la investigació, s’ha fet amb la col·laboració d’efectius del territori, unint “els nostres serveis centrals amb el territori i sumem expertesa, ens fem més forts i som capaços d’actuar amb més contundència i professionalitat“.

Missatge als comandaments

Per tancar el seu primer discurs, el cap dels Mossos d’Esquadra s’ha volgut dirigir als comandaments del cos. Una nodrida representació dels caps de la policia catalana han assistit a l’acte, tots els comissaris, caps de regions i també la majoria dels caps de les comissaries locals d’arreu del país. Estela els ha recordat que “allò en què concentrem els nostres esforços, només té sentit si té relació amb el servei públic que té com a destinataris els ciutadans i les ciutadanes del nostre país. I tot el que no tingui relació amb millorar aquest servei no ens interessa”.