Tothom ho donava per fet i aquest matí ja s’ha fet efectiu. Aquest dilluns a les onze del matí el comissari Josep Maria Estela ha entrat a la seu d’Interior, a la cantonada entre el carrer de la Diputació i el passeig de Sant Joan, com a comissari en cap del cos dels Mossos d’Esquadra. N’ha sortit, però, sense aquest càrrec. 

Després dels enfrontaments, que el seu entorn ha fet públics als mitjans de comunicació, la situació havia arribat a una tensió que ja s’havia convertit en insuportable per les dues parts. Cara a cara amb el conseller Joan Ignasi Elena, gairebé com una segona part de la reunió de divendres, on els ànims ja van ser calents, els dos han posat punt final a aquest fugaç pas del de Lleida per la Prefectura dels Mossos.

Les posicions de les dues parts estaven a anys llum. Si el comissari en cap estava enfadat per, segons ell, tenir el càrrec, però no manar, el conseller, per la seva banda, com ja li va fer saber divendres, s’ha mostrat perplex per com ha gestionat la crisi el mateix Estela. En un primer moment va fer publicar a la premsa el seu torcebraç amb el departament, després va fer una carta a tots els agents dels Mossos reculant i aquest divendres va filtrar també als mitjans la seva proposta de llista de comissaris.

Estela destituït en negar-se a dimitir

Josep Maria Estela no ha presentat la dimissió i li han comunicat que seria destituït, obligant-lo a abandonar el càrrec al qual va accedir, després de la destitució de Trapero, el desembre de 2021. L’home que fins avui ha estat el comissari en cap dels Mossos sabia perfectament que o presentava la seva dimissió o el director general dels Mossos, Pere Ferrer, l’hauria cessat avui mateix, segons ha pogut confirmar ElNacional.cat. La relació entre el cap del cos i la resta de la Prefectura i la direcció política del cos estava completament trencada.

Simulacre mossos d'esquadra detenció narcos mar terra i aire, Vilanova i la Geltrú estela / Foto: Carlos Baglietto
El comissari en cap fins avui, Josep Maria Estela, en un acte d'aquest passat estiu a Vilanova / Foto: Carlos Baglietto

Des d’Interior donen per fet que Estela serà destinat a Lleida, a comandar la regió policial de Ponent, on ell ha verbalitzat, gairebé des del primer dia, que és on volia anar. Després de la trencadissa i la mala imatge pel cos dels Mossos d’Esquadra que ha generat el fins avui comissari en cap, des de Mossos creuen que aquest destí és massa premi, però igualment l'han acceptat. Durant el dia d’avui està previst que des de l’Àrea de Comunicació dels Mossos d’Esquadra facin públic un comunicat, però no s’espera ni roda de premsa ni declaracions per valorar aquest final anticipat de l’era Estela.

Estela s’aproxima a Trapero per castigar Sallent

D’ençà que Estela va fer públic l’enfrontament amb la direcció policial i el seu segon, el comissari Eduard Sallent, que ha sortit reforçat d’aquest pols, fonts del departament d’Interior han posat en relleu les desavinences amb el cap del cos. Asseguren que s’ha absentat en moments importants, no assistint a reunions crítiques i fins i tot generant soroll i enfrontaments, amb greus retrets, contra el director general o el mateix Sallent. Aquesta guerra amb el departament, generant soroll pel conseller, també ha precipitat les coses.

ESTELA015
Pere Ferrer, director general dels Mossos, minuts abans de la reunió final amb Estela / Foto: Montse Giralt

El distanciament encara s’ha fet més evident amb l’elecció de les quatre noves comissàries. Estela va plantejar que d’entre els intendents que havien passat el procés s’havien d’escollir quatre homes i dues dones, en contra de la tria que va fer el conseller i el seu equip i que va avançar divendres ElNacional.cat: quatre dones (Bosch, Catà, Estruch i Luis) i dos homes (Chacón i Alvira).

El rerefons, però, és l’acostament que Estela ha fet amb l’entorn de Trapero. L’excap del cos, el major Josep Lluís Trapero, va saber acostar-se a Estela, generant-li temor per la gestió d’Eduard Sallent, amb qui el major manté una visió completament oposada del cos. Per l’entorn de Trapero —entre ells, l’intendent Toni Rodríguez i els comissaris Rafael Comes, Carles Anfruns, Amadeu Domingo o Marta Fernández— Sallent és la peça de caça major i han aprofitat l’esquerda a la Prefectura per fer-se forts i orquestrar una campanya per desestabilitzar el cos. Un dels sindicats de comandaments, el que agrupa la majoria d'ells, SICME, s'ha posicionat públicament a favor d'Estela i en contra de la destitució.

Josep Lluís Trapero - Sergi Alcàzar
Josep Lluís Trapero, l'excap del cos, a la comissaria de les Corts, on treballa ara / Foto: Sergi Alcàzar

Sallent agafa les regnes del cos per desplegar la nova estructura

Tot i que Interior no signarà un decret nomenant Eduard Sallent cap del cos, el comissari de la Prefectura i actual número dos, assumirà la direcció del cos amb l'encàrrec d'assumir les funcions. Durant els mesos que venen, fins que el conseller nomeni un nou cap del cos, el comissari Sallent serà l’encarregat de posar ordre després d’aquest trencament de la Prefectura. No ho tindrà fàcil. 

 Eduard Sallent / Pau de la Calle
Eduard Sallent, nou cap dels Mossos interí, en una imatge d'arxiu / Foto: Pau de la Calle

La implosió d’Estela —que arrossegarà alguns dels comandaments que s’han alineat amb ell, com el comissari David Boneta, que podria ser destinat a la regió de Tarragona, amb l’actual cap, l’intendent Vicenç Lleonart de segon— obliga a fer canvis interins per mantenir el dia a dia del cos, també tenint en compte que des d’aquest dilluns i fins al mes de desembre Rosa Bosch, la tercera pota de la Prefectura, estarà fent el curs de comissària a l’ISPC, i que caldrà rellevar Boneta i substituir el comissari Porcuna, que va fitxar pel Barça.

Està previst que Sallent mantingui la confiança amb part de l’Estat Major, com els caps de les comissaries generals, amb l’intendent Ramón Chacón —també serà comissari— a la comissaria Investigació Criminal, l’intendent Miquel Hueso a la comissaria general de Recursos Operatius i l’intendent Carles Hernández a la comissaria d’Informació. 

L’encàrrec és mantenir l’organització i preparar el desplegament de la nova estructura del cos, dissenyada pel mateix Sallent, i deixar-la apunt per a quan al desembre Interior nomeni un nou cap, que podria ser un dels sis comissaris escollits la setmana passada. Tal com va avançar ElNacional.cat, el nou organigrama dels Mossos servirà per crear noves comissaries generals com la d'Intervenció, que assumirà l'ordre públic, i també la comissaria general TIC, que està prevista que sigui encarregada al futur comissari Alvira.